«Αυτός είναι μαϊντανός»: Το έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες

Στην εποχή των μέσων ενημέρωσης και της δημόσιας εικόνας είναι πραγματική δυσφήμιση να λέμε για κάποιον: «Είναι μαϊντανός!»

«Αυτός είναι μαϊντανός»: Το έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες

Ελάχιστοι γνωρίζουν όμως ότι ο μαϊντανός εκτός από πολύτιμο κηπευτικό είχε και μια άλλη εξέχουσα χρήση στην αρχαιότητα.

Στην περίοδο πριν από τους Μηδικούς πολέμους ήτοι μέχρι τον 6ο π.χ. αιώνα, το θεατρικό είδος που κυριαρχούσε στον Ελλαδικό χώρο ήταν η Δωρική κωμωδία.

Μπουλούκια ηθοποιών χρησιμοποιώντας συνήθως κάρα για θεατρικές σκηνές, ανέβαζαν κωμωδίες που στηρίζονταν εν μέρει σε κείμενα που σήμερα έχουν εν όλω ή εν μέρει χαθεί αλλά και σε αυτοσχεδιασμούς με πιπεράτα θέματα, αθυροστομίες, σεξιστικά σχόλια και σχολιασμό της επικαιρότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντηρητικοί Αθηναίοι της εποχής εκείνης δεν επέτρεπαν στους θιάσους της Δωρικής κωμωδίας να εισέλθουν στα χώματα της Αττικής. Οι θίασοι αυτοί είχαν την τιμητική τους στις θρησκευτικές γιορτές της Σπάρτης το καλοκαίρι. Συγκεντρώνονταν κυρίως γύρω από το λόφο της Ακρόπολης της Σπάρτης και έδιναν την παράστασή τους ενώπιον του κοινού.

Στο πνεύμα του αυτοσχεδιασμού οι ηθοποιοί δεν δίσταζαν να απαντούν στα σχόλια των θεατών έτσι ώστε η παράσταση να εξελίσσεται συχνά σε ένα είδος stand-up comedy.

Σημειωτέο ότι οι θεατρίνοι της Δωρικής κωμωδίας φορούσαν στο πρόσωπο μάσκες που περιείχαν εκτός των άλλων μαϊντανό εξ ου και το πρασινωπό χρώμα τους.

Για το λόγο αυτό επικράτησε τελικά η φράση «αυτός είναι μαϊντανός» που δηλώνει τον άνθρωπο που εκτίθεται συχνά στη δημοσιότητα και στα σχόλια της κοινής γνώμης.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110