Έπος της Αλβανίας: Τα μυστικά όπλα των Ελλήνων που κέρδισαν τον πόλεμο

Ήταν παραδειγματική η γενναιότητα των Ελλήνων στον Αλβανικό πόλεμο, είχαν όμως έναντι των Ιταλών κι ένα βασικό πλεονέκτημα που κανείς δεν είχε αρχικά φανταστεί.

Έπος της Αλβανίας: Τα μυστικά όπλα των Ελλήνων που κέρδισαν τον πόλεμο

Τα «μυστικά όπλα» των Ελλήνων δεν ήταν άλλα από τα συμπαθή υποζύγια που αγόγγυστα και με πατριωτικό φρόνημα ανάλογο των ανθρώπων, συμμετείχαν και αυτά σε ένα πόλεμο που στην ουσία δεν τα αφορούσε. Μουλάρια και γαϊδούρια επιτάχθηκαν και όργωσαν τις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου, μεταφέροντας τρόφιμα και πολεμοφόδια στις ευαίσθητες στρατιωτικές ζώνες.

Αντίθετα οι Ιταλοί που στερήθηκαν τις υπηρεσίες αυτών των ζώων αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα σε επίπεδο επιμελητείας και θα μπορούσε κανείς να πει πως σε μεγάλο βαθμό έχασαν τον πόλεμο εξαιτίας αυτής της έλλειψης.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως οι Ιταλοί στρατηγοί διαμαρτύρονταν συνεχώς ότι δεν έχουν ζώα που θα μπορούσαν να κινηθούν στα χιονισμένα μονοπάτια των βουνών και στη λάσπη. Τα Ιταλικά άρματα μάχης και τα φορτηγά αποδείχθηκαν ανεπαρκή σε αυτή τη δοκιμασία.

Τα περισσότερα κολλούσαν στις λάσπες και στον πάγο και γίνονταν εύκολος στόχος για το Ελληνικό πυροβολικό, χωρίς να μπορούν προσφέρουν το παραμικρό στις μάχες.

Αντίθετα οι Έλληνες επιστρατεύοντας μουλάρια και γαϊδούρια έλυναν τα προβλήματα επισιτισμού και μεταφοράς πολεμικού υλικού.