«Μουσολίνι άλλαξε γνώμη»: Τελεσίγραφο του Βαμβακάρη το 1940 στον δικτάτορα

Δεν έδωσε μόνο αλλά και δέχτηκε τελεσίγραφο το 1940 ο Ιταλός δικτάτορας  Μουσολίνι από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τον Μάρκο Βαμβακάρη.

«Μουσολίνι άλλαξε γνώμη»: Τελεσίγραφο του Βαμβακάρη το 1940 στον δικτάτορα

Ο Πατριάρχης του Ρεμπέτικου συνέθεσε και τραγούδησε σε στίχους του Γιώργου Φωτίδα το δικό του τελεσίγραφο, στην προσπάθεια να σωφρονίσει τον αλαζόνα Ντούτσε που θεώρησε πως η κατάκτηση της Ελλάδας θα είχε διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Εντυπωσιάζει η πολιτική σκέψη της στιχουργικής που διαχωρίζει τα κατακτητικά σχέδια του άξονα από τις βαθύτερες επιθυμίες του Ιταλικού λαού. Η Έλντα του τραγουδιού ταυτίζεται με την κόρη του Μουσολίνι, Έλντα, παντρεμένη με τον Γκαλεάτσο Τσάνο, τον Τζιάνο του τραγουδιού, υψηλόβαθμο στέλεχος του φασιστικού καθεστώτος.

Πραγματικός στιχουργός είναι ο εταιριάρχης Μίνωας Μάτσας που επανειλημμένα χρησιμοποίησε το όνομα του πρόωρα χαμένου Γιώργου Φωτίδα, θέλοντας να στηρίξει οικονομικά την συνεργάτιδά του Αθηνά Φωτίδα. Ακολουθούν οι στίχοι του τραγουδιού με σατιρική αλλά και πολιτικά τολμηρή σκέψη η οποία παραδόξως ξέφυγε από την υπολειτουργούσα λόγω πολέμου Μεταξική λογοκρισία.

Βρε γρουσούζη Μουσουλίνι
πού `ν’ τα τόσα μεγαλεία
που `ταζες κάθε λιγάκι,
στην καημένη Ιταλία

Την ετάραξες στην πείνα
κι είναι πια ξελιγωμένη
μονάχ’ η δική σου τσέπη,
είναι παραφουσκωμένη

Τα καημένα τα παιδιά της,
δεν τολμούν να πουν κουβέντα
τους εράψατε το στόμα,
συ ο Τζιάνος και η Έλντα

Μουσουλίνι άλλαξε γνώμη,
έλα πια στα σύγκαλά σου
γιατί έφτασε η ώρα,
να τινάξεις τα μυαλά σου

Η μελωδία είναι δάνειο από το γνωστό "Γρουσούζη" του Βαμβακάρη που είχε γραμμοφωνηθεί τρία χρόνια νωρίτερα