Παλιά Περίθεια: Το χωριό - φάντασμα της Κέρκυρας και ο ρόλος των Ολλανδών για την αναγέννησή του

Αν και είχε εγκαταλειφθεί για πάνω από μισό αιώνα η Παλιά Περίθεια παίρνει ξανά ζωή.

Παλιά Περίθεια: Το χωριό - φάντασμα της Κέρκυρας και ο ρόλος των Ολλανδών για την αναγέννησή του

Η ιστορία του χωριού ξεκίνησε το 300 π.Χ. όταν τα παράλια του νησιού επλήγησαν από ένα μεγάλο τσουνάμι. Έτσι οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στην Περίθεια, η οποία γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια του Μεσαίωνα. Το υψόμετρο σε συνδυασμό με τα βουνά παρείχαν στους κατοίκους ασφάλεια, αφού είχαν άμεση επαφή με τη θάλασσα.

Στα πρώτα χρόνια οι κάτοικοι έμεναν στην Άνω Περίθεια, ενώ στην Κάτω ζούσαν κυρίως όσοι είχαν ενασχόληση με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Με την πάροδο των χρόνων ξεκινούσε σιγά σιγά η μαζική εγκατάλειψη του χωριού, η οποία κορυφώθηκε το 1950.

Έτσι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας το χωριό είχε πλέον ερημώσει και από Άνω Περίθεια μετονομάστηκε σε Παλιά Περίθεια. Οι εκκλησίες, τα σπίτια και τα καταστήματα είχαν αδειάσει, αλλά τα τελευταία χρόνια το σκηνικό άλλαξε.

Το ερημωμένο χωριό τράβηξε το ενδιαφέρον των τουριστών με αποτέλεσμα να γίνει ένας όμορφος τουριστικός προορισμός. Μεγάλοι θαυμαστές του ήταν ο Μαρκ και Σάσκια με καταγωγή από την Ολλανδία. Το 2009 είδαν για πρώτη φορά την Παλιά Περίθεια και από τότε αποφάσισαν να βοηθήσουν στην αναστήλωση του μεσαιωνικού κειμηλίου.

Μάλιστα αφού πρώτα εξασφάλισαν τις απαραίτητες άδειες ξεκίνησαν την αποκατάσταση αρκετών σπιτιών. Πλέον στην περιοχή λειτουργούν μαγαζιά εστίασης, δωμάτια για ενοικίαση, ενώ το 35% των σπιτιών έχει αποκατασταθεί.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110