Το σπήλαιο όπου εμφανίζεται το φαινόμενο της «κολώνας φωτός» - Πώς αποκαλύφθηκε στην Χίο

Η Χίος φημίζεται για τις παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά της. Κι όμως, ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του νησιού βρίσκεται κρυμμένο στα έγκατα της γης. Την τελευταία 20ετία, η σπηλιά της Συκιάς Ολύμπων προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Το σπήλαιο όπου εμφανίζεται το φαινόμενο της «κολώνας φωτός» - Πώς αποκαλύφθηκε στην Χίο

Το σπήλαιο βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο, πολύ κοντά στο χωριό Όλυμποι και τον μεσαιωνικό οικισμό. Υψώνεται 110 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το βάθος του φτάνει τα 52 μέτρα. Καλύπτει μια συνολική επιφάνεια 940 τμ.

Πρώτη εξερεύνηση

Η δημιουργία του σπηλαίου της Συκιάς είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Θεωρείται ότι η ηλικία του δεν είναι αρχαιότερη των 25 εκατομμυρίων ετών, με το επικρατέστερο σενάριο να τοποθετεί την αρχή του σχηματισμού του 1 με 5 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Για πολλές δεκαετίες το σπήλαιο ήταν “τυφλό”. Δεν είχε φυσική είσοδο. Η αποκάλυψή του έγινε με την κατάπτωση ενός τεράστιου ογκόλιθου από την οροφή.

Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία ξεκίνησε να το εξερευνά μόλις το 1972. Οι εργασίες συνεχίστηκαν εντατικότερα τη δεκαετία του ’80.

Ανοίχτηκε μία δεύτερη τεχνητή σήραγγα, από την οποία γίνεται η είσοδος των επισκεπτών μέχρι σήμερα. Διαμορφώθηκαν ακόμα οι θάλαμοι και οι διάδρομοι με φώτα και μέτρα ασφαλείας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τελικά το 2002. Από το 2003 το σπήλαιο της Συκιάς είναι ανοιχτό στο κοινό.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο

Η κατολίσθηση του μεγάλου βράχου, πέρα από φυσική είσοδο, δημιούργησε και ένα σπάνιο φαινόμενο. Αμέσως μετά την είσοδό τους, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μία πανοραμική άποψη της πρώτης μεγάλης αίθουσας. Από εκεί είναι ορατό το φαινόμενο της «κολώνας φωτός».

Πρόκειται για μια τεράστια αχτίδα που εισέρχεται από την φυσική οπή στην οροφή και κινείται διαγράφοντας κύκλο στα τοιχώματα, ακολουθώντας την πορεία του ήλιου.

Μετά από αυτή την πανδαισία χρωμάτων, οι επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν την περιήγηση στους διαδρόμους και τους θαλάμους που δημιουργούν οι εσοχές περιμετρικά της κύριας αίθουσας. Το θέαμα παραμένει εντυπωσιακό.

Χιλιάδες σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων χρωμάτων, συμπλέγματα από κολώνες ύψους πολλών μέτρων, ρεόλιθοι και εκκεντρίτες συνθέτουν εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Από την χρονολόγηση διαφόρων δειγμάτων ανθρακικών υλικών του σπηλαίου, υπολογίστηκε ότι το αρχαιότερο από αυτά δημιουργήθηκε πριν από 230 χιλιάδες χρόνια! Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να υπάρχουν και αρχαιότερα εντός του σπηλαίου.

Αυτός ο πλούσιος λιθωματικός διάκοσμος κατατάσσει το σπήλαιο της Συκιάς ανάμεσα στα σημαντικότερα της χώρας.

πηγή:mixanitouxronou.gr