Μπερνάρ Ταπί: Οι «σφαλιάρες» στον Λεπέν και το σκάνδαλο της Adidas

Ο Μπερνάρ Ταπί έζησε περισσότερες από μια ζωές και ταρακούνησε με την αντισυμβατική του συμπεριφορά τα θεμέλια μιας comme il faut κοινωνίας.

Μπερνάρ Ταπί: Οι «σφαλιάρες» στον Λεπέν και το σκάνδαλο της Adidas

Ο θάνατος του Μπερνάρ Ταπί σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ανήκει αναμφίβολα στους χαρισματικούς άντρες της Ιστορίας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Προοδευτικός και ονειροπόλος αλλά και βαθύτατα φιλόδοξος, αποτέλεσε το πρότυπο ενός σύγχρονου Μίδα, που η πτώση του άφησε ερωτηματικά.

Επιχειρηματίας, ηθοποιός, τραγουδιστής, πολιτικός, πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας, οδηγός σε αγώνες ταχύτητας, τρόφιμος των φυλακών έζησε περισσότερες από μια ζωές και ταρακούνησε με την αντισυμβατική του συμπεριφορά τα θεμέλια μιας comme il faut κοινωνίας.

Ήταν ο άνθρωπος που μοίραζε φάπες στον Λεπέν και στα φασιστικά του ιδεώδη, ο ίδιος άνθρωπος που έγινε πολιτικός στο άρμα του Φρανσουά Μιτεράν, αυτός που πήρε στις πλάτες του την ποδοσφαιρική ομάδα της Μαρσέιγ και της χάρισε το ένα και μοναδικό Champions League στην ιστορία της.

Αλλά είναι κι αυτός που ενεπλάκη στο σκάνδαλο της πώλησης της Αdidas, την οποία προηγουμένως είχε αναστήσει, σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί αλλά κι η πρόεδρος του ΔΝΤ, η γνωστή και μη εξαιρετέα Κριστίν Λανγκάρντ η οποία προς γενική έκπληξη την έβγαλε καθαρή.

Ως ποδοσφαιράνθρωπος ο Ταπί είναι ευρέως γνωστός ως ο πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας που δωροδόκησε τους παίκτες του αντιπάλου για να παίξουν παθητικά εναντίον της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, στον τελευταίο αγώνα του γαλλικού πρωταθλήματος πριν από τον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1993. Εξέτισε ποινή οκτώ μηνών για το αδίκημα αυτό.