SMS: Τι σημαίνει, πότε εστάλη το πρώτο και τι έγραφε

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι είναι το SMS όμως αρκετοί είναι αυτοί που αγνοούν την ακριβή μετάφραση στα ελληνικά, ότι δημιουργήθηκε σε μια πιτσαρία και ότι ο δημιουργός δεν κατοχύρωσε την… πατέντα.

SMS: Τι σημαίνει, πότε εστάλη το πρώτο και τι έγραφε

SMS είναι το ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων Short Message Service που σημαίνει Υπηρεσία Σύντομου Μηνύματος. Είναι η υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας, με την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποστείλει ή να παραλάβει σύντομο γραπτό μήνυμα από άλλους χρήστες, στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου.

Καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το 1992. Ένα απλό γραπτό μήνυμα ορίζεται στους 160 αλφαριθμητικούς χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων και των κενών διαστημάτων. Πέραν του ορίου αυτού, ένα μήνυμα ανάλογα με τις δυνατότητες κινητού τηλεφώνου μπορεί να συνεχιστεί σε περισσότερους χαρακτήρες υπολογιζόμενο στη χρέωση του ως δεύτερο μήνυμα κ.ο.κ..

Το κόστος αποστολής

Έχει υπολογιστεί πως το 74% των χρηστών κινητού τηλεφώνου παγκοσμίως χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια SMS ημερησίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος επικοινωνίας διότι το κόστος αποστολής ενός γραπτού μηνύματος είναι κατά πολύ μικρότερο από την απ' ευθείας συνομιλία.

Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες παροχής κινητής τηλεφωνίας δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να αποστείλουν SMS και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν ή με μικρή χρέωση. Επίσης πολύ διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια είναι και οι υπηρεσίες μαζικής αποστολής SMS από τους χρήστες για εμπορικούς και ψηφοθηρικούς σκοπούς (παιχνίδια, διαγωνισμοί, κληρώσεις, συμμετοχή σε τηλεψηφοφορίες κλπ.) όπου το εκάστοτε κόστος ορίζεται από τον παροχέα και συνήθως είναι ακριβότερο (έως και πολλαπλάσιο) ενός συνηθισμένου μηνύματος.

Πώς δημιουργήθηκε, τι έγραφε το πρώτο

Το SMS δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τον Φινλανδό μηχανικό Matti Makkonen. Στόχος του ήταν να υποστηρίξει μια άλλη ψηφιακή τεχνολογία που ονομάζεται GSM (Global System for Mobile Communications). Η ιδέα προέκυψε το 1984 κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δύο συναδέλφους σε μια πιτσαρία στην Κοπεγχάγη. Ο Makkonen είχε ως στόχο να αναπτύξει ένα πολύ απλό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και όταν η συσκευή λήψης έχει απενεργοποιηθεί. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συμβεί με τα SMS στο μέλλον. Ο Makkonen δεν κράτησε τα πρωτότυπα έγγραφα σχεδιασμού και δεν μπήκε καν στον κόπο να… πατεντάρει την εφεύρεση.

Το πρώτο μήνυμα SMS εστάλη το Δεκέμβριο του 1992 από έναν προσωπικό υπολογιστή σε ένα κινητό τηλέφωνο στο δίκτυο GSM της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κείμενο ήταν: «Merry Christmas» (Καλά Χριστούγεννα). Η χρήση έχει αυξηθεί εκθετικά από τότε