Ο Σαββόπουλος περιγράφει τι έγινε όταν Αβέρωφ και Χατζιδάκις «αντάλλαξαν» ρουσφέτια (vid)

Ο βιολιστής που κρατούσε το βιολί ανάποδα, ο γιος του Μάνου Χατζιδάκι, Γιωργάκης, που εν τέλει ο συνθέτης ζήτησε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ να τον στείλει  στα... σύνορα. Απίθανη διήγηση από τον Διονύση Σαββόπουλο.

Ο Σαββόπουλος περιγράφει τι έγινε όταν Αβέρωφ και Χατζιδάκις «αντάλλαξαν» ρουσφέτια (vid)

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία είχε αποκαλύψει το 2015 ο Διονύσης Σαββόπουλος σε συναυλία του στον Βόλο. Είχε αναφερθεί στον Μάνο Χατζιδάκι. Αρχικά είχε διηγηθεί τι είχε συμβεί με ένα δικό του τραγούδι «κομμένο» από τη λογοκρισία, το οποίο είχε παίξει ο Μάνος Χατζιδάκις που «είχε άλλο βασίλειο, δικό του στο Τρίτο πρόγραμμα». Στη συνέχεια διηγήθηκε τι συνέβη όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ζήτησε ρουσφέτι από τον τότε Υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αβέρωφ κι αυτός ζήτησε το δικό του αμέσως μετά.

Μίλησε για ένα πρωινό που συνόδευσε τον Μάνο Χατζιδάκι στη Λυρική σκηνή «όπου τον είχε κάνει διευθυντή ο Καραμανλής, ο αληθινός Καραμανλής, τότε».

Ο Διονύση Σαββόπουλος είχε πει μεταξύ άλλων: «Με το που μπαίνουμε στο γραφείο του, είναι από πίσω ένα ντερέκι, ένας φαντάρος. Ποιος είστε εσείς, του λέει. Του δίνει ένα μπιλιέτο. Το διαβάζει. Περάστε στον διάδρομο, θα σας φωνάξω. Μου δείχνει το μπιλιέτο. «Αγαπητέ Μάνο, Το παιδί παίζει βιολί. Παρακαλώ να προσληφθεί. Ευάγγελος Αβέρωφ». Καλά του λέω, από πού κι ως πού; Και μου λέει την ιστορία».

Η απίθανη ιστορία συνεχίστηκε με τον Σαββόπουλο να λέει: «Ο γιος του ο Γιωργάκης, είχε πάει για τη θητεία του. Τότε, ο Χατζιδάκις όπως θυμάστε, είχε προβλήματα υγείας, ήταν και μόνος του και ζήτησε από φίλους να τον φέρουν κοντά, στην Αθήνα. Δεν έγινε τίποτα και ξεκίνησε ο ίδιος να πάει στον Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τότε ήταν ο Αβέρωφ υπουργός, ήταν φίλοι εξ άλλου, να ζητήσει ρουσφέτι. Καλά του λέει ο Αβέρωφ, αλίμονο, να τον κάνουμε γκαρσονάκι εδώ στο Πεντάγωνο, είσαι ευχαριστημένος. Λέει, πολύ ευχαριστημένος.

Του λέω πότε έγινε αυτό; Προχθές μου λέει, Ε, λέω σου γυρεύει τα δανεικά πίσω. Δεν είναι το ίδιο μου απαντά ο Μάνος. Ε, λέω για τους πολιτικούς φαίνεται είναι το ίδιο».

Ακολούθησε η αντίδραση του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος φώναξε το πρώτο βιολί της Λυρικής και του ζήτησε να εξετάσει εξονυχιστικά τον υποψήφιο φαντάρο. «Αυτός κρατάει το βιολί ανάποδα», του είπε λίγο αργότερα ο μουσικός κάνοντάς τον έξαλλο.

Ακολουθεί τηλεφώνημα στον Ευάγγελο Αβέρωφ. Ο Διονύσης Σαββόπουλος περιγράφει: «Ευάγγελε, Χατζιδάκις εδώ. Σε παρακαλώ, η μετάθεση του Γιωργάκη έφερε μεγάλη αναστάτωση στο στράτευμα; Όχι, του απαντά ο Αβέρωφ κι ο Χατζιδάκις προσθέτει: όχι, γιατί αυτός που μου ‘στειλες θα μου διαλύσει την ορχήστρα. Πηδάν απ' τα παράθυρα. Θα γίνουμε ρεζίλι. Στείλε τον Γιωργάκη στα σύνορα και μη μου ξαναζητήσεις τίποτα».

Δείτε το βίντεο:

Το βίντεο είναι από συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στον Βόλο.