Ντούσαν Ίβκοβιτς: Η σχέση με τον Νίκολα Τέσλα και η λύτρωση από τα περιστέρια

Τι σχέση είχε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τον Νίκολα Τέσλα και πώς ερωτεύτηκε τα περιστέρια για τα οποία έλεγε: «Είναι τρομερό πάθος, είναι τρέλα».

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Η σχέση με τον Νίκολα Τέσλα και η λύτρωση από τα περιστέρια

Είναι από τις περιβόητες συνωμοσίες του σύμπαντος. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο «σοφός του μπάσκετ», είχε ερωτευτεί τα περιστέρια και μάλλον αυτό δεν έγινε τυχαία.

Αρκούν δύο λόγια από τον ίδιο για γίνει κατανοητό. «Είναι οικογενειακή ρίζα. Ο σπουδαίος φυσικός Νίκολα Τέσλα ήταν θείος της μητέρας μου. Ξέρω ότι στα δωμάτια που ζούσε είχε πάντοτε ζευγάρια περιστέρια. Είναι τρομερό πάθος, είναι τρέλα. Δουλεύω με επιλογές ειδών, ζευγαρώνω. Σήμερα, στον τρελό κόσμο που ζούμε, στο στρες, εμένα με λυτρώνει να ασχοληθώ τον ελάχιστο χρόνο που έχω ελεύθερο με τα περιστέρια μου».

  • Η Αναντολού Εφές του είχε κάνει έκπληξη γενεθλίων με μια τούρτα με περιστέρια

Λύτρωση ήταν για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς τα περιστέρια. Επρόκειτο για οικογενειακή παράδοση πολλών ετών. Πιθανόν να την κληρονόμησε από τον θείο του. Ο Νίκολα Τέσλα ήταν Σέρβος εφευρέτης, μηχανολόγος. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό και αρνήθηκε το Νόμπελ Φυσικής επειδή έπρεπε να το μοιραστεί με τον Τόμας Έντισον.

Είχε πάθος με τα περιστέρια και μάλιστα όταν ζούσε στη Νέα Υόρκη περνούσε καθημερινά από το πάρκο για να τα ταΐζει ενώ έπαιρνε όποιο έβρισκε τραυματισμένο στο σπίτι του. Kάποτε φέρεται να ζήτησε από τον σεφ του ξενοδοχείου στο οποίο έμενε να ετοιμάσει ένα γεύμα... σπόρων για τους φίλους του, τα περιστέρια. Ο αιώνιος εργένης Τέσλα είχε πει κάποτε: «Μου άρεσε αυτό το περιστέρι, όπως ένας άντρας αγαπά μια γυναίκα και με αγάπησε. Όσο το είχα, υπήρχε ένας σκοπός για τη ζωή μου».