Μπομπ Ντίλαν: Το πραγματικό του όνομα και γιατί το άλλαξε

Ο Μπομπ Ντίλαν πήρε το όνομά του από έναν... αυτοκαταστροφικό αλκοολικό που πέθανε σε ηλικία 39 ετών.

Μπομπ Ντίλαν: Το πραγματικό του όνομα και γιατί το άλλαξε

Όταν στις 24 Μαΐου 1941 γεννιόταν στην Νταλούθ της πολιτείας Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν, -αργότερα Μπομπ Ντίλαν- κανείς δεν είχα φανταστεί ότι θα γράψει ιστορία. Μεγάλωσε στην πόλη Χίμπινγκ της ίδιας πολιτείας, όπου ο πατέρας του Άμπραμ Ζίμερμαν ήταν συνιδιοκτήτης ενός καταστήματος επίπλων και οικιακών συσκευών. Οι γονείς του ανήκαν στην εβραϊκή κοινότητα της περιοχής και ήταν ρωσικής καταγωγής. Το εβραϊκό όνομα του νεαρού παιδιού ήταν Σαμπτάι Ζισλ μπεν Αβραάμ.

Κι όμως μιλάμε για τον «μεγαλύτερο ποιητή του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα» σύμφωνα με τον Αμερικανό ποιητή Άλεν Γκίνσμπεργκ ή τον « Σέξπιρ της γενιάς του». Τον άνθρωπο που πούλησε δεκάδες εκατομμύρια άλμπουμ και έγραψε περισσότερα από 500 τραγούδια. Αυτό που πραγματικά έγραψε ιστορία καθώς είναι ο πρώτος τραγουδοποιός, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016.

Δεν τα κατάφερε ως Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν ούτε ως Σαμπτάι Ζισλ μπεν Αβραάμ. Μετονομάστηκε σε Μπομπ Ντίλαν κι αυτό οφείλεται στην επιρροή από τον Ουαλό ποιητή Ντίλαν Τόμας (Dylan Thomas). Ο αυτοκαταστροφικός ποιητής πέθανε στην Νέα Υόρκη το 1953, στα 39 του χρόνια, από υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών. Προς τιμήν του ο Ζίμμερμαν άλλαξε το όνομα του επιλέγοντας το Bob Dylan. Έμελλε με αυτό το όνομα, πέρα από μουσικός να γίνει και ποιητής-στιχουργός.