Αϊνστάιν: Αντάλλαξε το διαζύγιό του με τα λεφτά του Νόμπελ που δεν είχε ακόμα κερδίσει!

Δύο χρόνια πριν πάρει το Νόμπελ ο Αϊνστάιν αντάλλαξε το διαζύγιό του με τα χρήματα του βραβείου. Τόσο σίγουρος ήταν ότι θα το έπαιρνε.

Αϊνστάιν: Αντάλλαξε το διαζύγιό του με τα λεφτά του Νόμπελ που δεν είχε ακόμα κερδίσει!

Το 1912 μπαίνει στη ζωή του Άλμπερτ Αϊνστάιν η εξαδέλφη του και παιδική του φίλη Έλσα Λόουενθαλ που αργότερα θα γίνει η δεύτερη σύζυγός του. Στο μεταξύ έχει ήδη αποκτήσει δύο γιους από την Μιλέβα. Το 1915 μεσούντος του Μεγάλου Πολέμου θα παρουσιάσει τη γενική θεωρία της σχετικότητας με την οποία χώρος και χρόνος δεν αντιμετωπίζονται πια ως δύο έννοιες ξεχωριστές αλλά συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε χωροχρόνο.

Το 1919 ο σερ Άρθουρ Έντιγκτον εφαρμόζοντας ένα πείραμα στη διάρκεια ολικής έκλειψης του ηλίου επιβεβαίωσε τη θεωρία του Αϊνστάιν κάνοντάς τον διάσημο μέσα σε μια νύχτα. Το 1919 όμως είναι και χρονιά διαζυγίου, το οποίο ο πασίγνωστος πλέον επιστήμονας παίρνει από την πρώτη του σύζυγο. αφού της υπόσχεται ότι θα της δώσει όσα χρήματα πάρει από το βραβείο Νόμπελ. Τόσο σίγουρος ήταν ότι θα το κατακτούσε σύντομα όπως και έγινε.

Τέσσερις μήνες μετά παντρεύεται την Έλσα και θα μείνουν μαζί μέχρι τον θάνατό της, το 1936. Όταν το 1921 ο Αϊνστάιν θα λάβει το επίζηλο βραβείο Νόμπελ, όλα τα χρήματα θα τα δώσει στη Μιλέβα και στους δύο γιους του, τηρώντας το λόγο του.