Καματερός: Ο δικηγόρος που «πούλαγε» ελπίδα με βυτιοφόρο και αυτοκτόνησε

Μοίραζε δωρεάν το «θαυματουργό νερό». Εφημερίδες τον έκαναν πρωτοσέλιδο και οι καρκινοπαθείς έτρεχαν να τις αγοράσουν. Ο Γιώργος Καματερός είναι ο πιο γνωστός κομπογιαννίτης της χώρας που αυτοκτόνησε το 1998.

Καματερός: Ο δικηγόρος που «πούλαγε» ελπίδα με βυτιοφόρο και αυτοκτόνησε

Ο Γιώργος Καματερός υπήρξε Έλληνας δικηγόρος και μάλλον ο πιο γνωστός κομπογιαννίτης της χώρας. Γεννήθηκε στην Κω το 1940, έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι στο νησί βρήκε μια πηγή με ένα ραδιενεργό πέτρωμα κι από αυτή έβγαινε το νερό που θεράπευε ακόμα και τον καρκίνο. Το 1976 κυκλοφορούσε μάλιστα με ένα βυτίο και μοίραζε το νερό που νικούσε κάθε νεοπλασματική νόσο.

Η περίπτωσή του έλαβε τεράστιες διαστάσεις, καθώς τις κινήσεις του πρόβαλλαν τα τότε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εκατοντάδες κόσμου συνέρρεαν στις ομιλίες του. Σε αυτές, που πραγματοποιούνταν κατά κανόνα σε ανοικτούς χώρους, ο Καματερός μοίραζε δωρεάν το φάρμακό του, το οποίο έμεινε γνωστό ως το «νερό του Καματερού», τόσο σε υγρή μορφή σε φιαλίδια (οι επικριτές του οποίου υποστήριζαν ότι περιείχαν απλό νερό), όσο και σε μορφή κονιάματος (σκόνης).

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1976, η Ελευθεροτυπία αποκάλυπτε μια τραγωδία. Αφορούσε 18 παιδιά που νοσηλεύονταν με λευχαιμία και κακοήθεις όγκους στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Είχαν σταματήσει τις θεραπείες και οι γονείς τους τούς έδιναν πλέον το νερό του Καματερού. Ένα από τα παιδιά πέθανε.

Ο Καματερός είχε αρχίσει να έχει και πολιτικές βλέψεις όταν επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το νερό ήταν και επικίνδυνο, καθώς περιείχε ραδιενεργά στοιχεία σε ποσοστό 35-38%. Απαγορεύτηκε οριστικά στις 30 Μαρτίου του 1976. Ο Καματερός δικάσθηκε για το σκάνδαλο και καταδικάσθηκε σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ποινή εξαγοράσιμη προς 8.000 δραχμές.

Έφυγε στο εξωτερικό, επέστρεψε 22 χρόνια αργότερα στην Κω ως επιχειρηματίας και στις 6 Μαΐου του 1998, αυτοκτόνησε σε ηλικία 58 ετών, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.