Κόκκινοι εναντίον πράσινων στο γήπεδο του Απόλλωνα σε ένα ποδόσφαιρο που έζησε ένα χρόνο

Ένα ασυνήθιστο ποδόσφαιρο, ένας αγώνας Κόκκινοι - Πράσινοι στο γήπεδο του Απόλλωνα στο Ρουφ, οι ομάδες από Πανιώνιο και ΑΕΚ, ένα άθλημα που… έσβησε ένα χρόνο αργότερα.

Κόκκινοι εναντίον πράσινων στο γήπεδο του Απόλλωνα σε ένα ποδόσφαιρο που έζησε ένα χρόνο

Μοτοποδόσφαιρο ή στα αγγλικά MotoBall. Ερασιτεχνικό άθλημα, εισαγόμενο στη χώρα μας καθώς υπήρχε εκτός συνόρων και κυρίως στη Γαλλία. Ήρθε στην Ελλάδα το 1932 κι έγινε προσπάθεια καθιέρωσης του χωρίς επιτυχία, αφού την επόμενη χρονιά ουσιαστικά ολοκλήρωσε άδοξα την… ύπαρξή του. Το άθλημα διεξαγόταν σε γήπεδα ποδοσφαίρου με αναβάτες-αθλητές πάνω σε μοτοσυκλέτες.

Τον Φεβρουάριο του 1932 μάλιστα ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Αθλητών Μοτοποδόσφαιρου (ΣΑΜ). Με ανακοίνωση του στον τύπο στις 2 Μαρτίου πληροφορούσε ότι είχε δύο αγωνιστικές ομάδες, 12 αθλητές από 6 κάθε ομάδα, έκανε προπονήσεις στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και σύντομα θα έδινε αγώνες επίδειξης.

Ο πρώτος αγώνας, επίδειξης, έγινε στο γήπεδο του Απόλλωνα στο Ρουφ. Αυτό χρησιμοποιούσε ως έδρα η «Ελαφρά Ταξιαρχία» και στις 3 Απριλίου 1932 έγινε ο αγώνας ανάμεσα στις δύο προαναφερόμενες ομάδες. Είχαν τα διακριτικά χρώματα κι ονόματα κόκκινοι - πράσινοι.

Ο διαιτητής Βάλβης ήταν ο μόνος πεζός στο γήπεδο. Η μπάλα ήταν μεγαλύτερη από τις κανονικές και οι πράσινοι νίκησαν 5-3 μπροστά σε περίπου 1.500 φιλάθλους.

Επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο συλλόγων έγινε στις 10 Απριλίου, στο ίδιο γήπεδο.

Πριν τον αγώνα Μοτοποδοσφαίρου έγινε αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ανεξάρτητων συλλόγων Ελλάς και Δόξα.

Οι συνθέσεις των ομάδων ήταν:

Πράσινη ομάδα: Αντώνης Ιωάννου, Αγ. Χειλάς, Ν. Πετράτος, Αγ. Μπαχάουερ, Στ. Σκάλτος και Δημήτρης Ζερβός.

Κόκκινη ομάδα: Αθ. Παλούμπας, Β. Δουνάκης, Γ. Σαββόπουλος, Αγ. Βερούτης, Αν Βερυκοκάκης, Ι. Αυγουστάκης.

Στο τέλος του αγώνα δόθηκε και κύπελλο που αθλοθετήθηκε από την ΕΛΠΑ.

Ο Πανιώνιος, η ΑΕΚ, ο πρώτος επίσημος αγώνες

Σε ανακοίνωση στον τύπο τον Μάιο αναφέρεται ότι ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. ίδρυσε ανάλογο τμήμα κι προετοιμαζόταν για να αντιμετωπίσει σε αγώνα τον Σ.Α.Μ. Στις 15 Μαΐου ο Πανιώνιος δίνει τον πρώτο του αγώνα εναντίον του Σ.Α.Μ. όπου ήταν και πρώτος επίσημος αγώνας μεταξύ συλλόγων, ο αγώνας έγινε στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού όπου ο Σ.Α.Μ. νίκησε με 3-1 τον Πανιώνιο.

Το 1933 η ΕΛΠΑ και η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος είχαν την σκέψη για διοργάνωση αναλόγου πρωταθλήματος με τις ομάδες Σ.Α.Μ, Πανιώνιος, ΑΕΚ, και Νέοι Βύρωνος που διατηρούσαν σχετικά τμήματα. Τελικά, δεν έγινε τίποτα καθώς σιγά σιγά οι ομάδες διαλύθηκαν.

Σε κάποιες χώρες πάντως υπάρχει και σήμερα ως άθλημα: