Ο Τούρκος δημοσιογράφος που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας το 1996

«Δεν είχα πάρει εντολή από κανένα. Ακόμη και σήμερα αναρωτιέμαι γιατί πήραμε την ελληνική σημαία από τα Ίμια», λέει ο δημοσιογράφος της Χουριέτ, που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας...

Ο Τούρκος δημοσιογράφος που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας το 1996

Τα Ίμια (Καρντάκ στα τουρκικά) είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και βρίσκονται νοτιοδυτικά των ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός), 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.

Τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων και ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα, όπως όλα τα Δωδεκάνησα, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά.

  • Οι Τούρκοι για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία των βραχονησίδων εκμεταλλεύτηκαν ένα ναυτικό ατύχημα που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου του 1995.Τότε έδωσαν μια αυθαίρετη ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά. Έτσι όταν το τουρκικό πλοίο προσάραξε στα Ίμια αρνήθηκε βοήθεια από το Λιμενικό και υποστήριξε ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή!

Ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων της εφημερίδας Hurriet, φτάνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική.

Η επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».

Πρωταγωνιστής ήταν ο δημοσιογράφος Τζέσουρ Σερτ. Λίγα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, μιλώντας στο δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα, εμφανιζόταν μετανιωμένος για την πράξη του.

«Λειτουργήσαμε σαν στρατιωτικό απόσπασμα και μέχρι σήμερα δεν ξέρω γιατί το κάναμε. Δεν είχαμε πάρει εντολή από κανέναν», έλεγε χαρακτηριστικά...