Ποια ήταν η μικρή «Mercedes» που έδωσε το όνομά της στα διάσημα πολυτελή αυτοκίνητα;

Σαν σήμερα το 1902, το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.

Ποια ήταν η μικρή «Mercedes» που έδωσε το όνομά της στα διάσημα πολυτελή αυτοκίνητα;

Η Μερσέντες ήταν η τρίτη κόρη του Γέλινεκ, ενός πάμπλουτου αυστριακού επιχειρηματία.

Στην έκθεση αυτοκινήτων του Παρισιού το 1901, ο Γέλινεκ είχε δίπλα από τα αυτοκίνητα μια μεγάλη φωτογραφία της.

Είχε παραγγείλει 36 αυτοκίνητα, συνολικής αξίας 550.000 χρυσών μάρκων για να τα μεταπωλήσει στο εξωτερικό, θέτοντας ως όρο όλα τα μοντέλα να πάρουν το όνομα της κόρης του, της Μερσέντες. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε και το πρώτο μοντέλο Mercedes Simplex κυκλοφόρησε το 1902.

Η Μερσέντες πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Βιέννη και το 1909 παντρεύτηκε στη Νίκαια της Γαλλίας έναν άντρα αριστοκρατικής καταγωγής. Απέκτησε δύο παιδιά και ζούσε πλουσιοπάροχα μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας.

Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κατέστρεψε οικονομικά την οικογένεια. Ο πατέρας της θεωρήθηκε κατάσκοπος των Γερμανών. Τον συνέλαβαν και κατάσχεσαν όλη του την περιουσία στη Γαλλία.

Η Μερσέντες αναγκάστηκε να ζητιανεύει στους δρόμους για να επιβιώσει και αργότερα εγκατέλειψε τον άντρα και τα παιδιά της. Αργότερα, παντρεύτηκε έναν φτωχό γλύπτη και πέθανε το 1929 σε ηλικία 39 ετών από καρκίνο.

Την ίδια xρονιά πέθανε και ο Καρλ Μπενζ, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο μηχανοκίνητο όχημα. Η εταιρεία του συνέχισε την ανοδική πορεία με αποκορύφωμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον εκτός από αυτοκίνητα κατασκεύαζε αεροσκάφη, κινητήρες υποβρυχίων και μηχανισμούς για όπλα.

Τα εργοστάσια της επανδρώθηκαν με κρατούμενους από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι οποίοι εργάζονταν 18 ώρες την ημέρα υπό άθλιες συνθήκες. Πολλοί εξ αυτών πέθαιναν από την πείνα και τις κακουχίες. Μετά τον πόλεμο, τα μοντέλα της Mercedes εξελίχθηκαν και σήμερα θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πολυτελών αυτοκινήτων.

πηγή: mixanitouxronou.gr