Κι όμως η εμπορικότερη ταινία γυρίστηκε το 1937 και είναι ένα παραμύθι του 1812

Δεν είναι το «Avengers: Endgame», το «Avatar», ο «Τιτανικός» ή το «Όσα παίρνει ο άνεμος». Η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών είναι ένα παραμύθι του 1812 και γυρίστηκε το 1937.

Κι όμως η εμπορικότερη ταινία γυρίστηκε το 1937 και είναι ένα παραμύθι του 1812

Δεν είναι εύκολο να βρεις με αντικειμενικά κριτήρια ποια είναι η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών. Προφανώς τη βιομηχανία του σύγχρονου κινηματογράφου την ενδιαφέρει το σήμερα και γι' αυτό δεν συγκρίνει την επιτυχία των σύγχρονων ταινιών με εκείνη των παλαιότερων. Άλλωστε πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο υπολογισμό. Για να γίνει η συγκεκριμένη προσέγγιση πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι διαφορά στις τιμές των εισιτηρίων, τότε και σήμερα, πόσες αίθουσες υπήρχαν, τι συνθήκες επικρατούσαν -πόλεμοι, φτώχεια, οικονομική κρίση- και πολλά άλλα.

Το 2019, όταν η ταινία «Avengers: Endgame» πέρασε το «Avatar» στο αμερικανικό box office και έγινε επίσημα η πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών, κάποιοι προσπάθησαν να ψάξουν το παρελθόν με βάση όμως τα σύγχρονα δεδομένα.

Το CNBC συνεργάστηκε με την εταιρεία μετρήσεων και αναλύσεων Comscore και υπολόγισε τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Tαινία της Disney

Στην κορυφή βρέθηκε η ταινία «Η χιονάτη και οι 7 νάνοι», η οποία κυκλοφόρησε το 1937. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Disney. Επανακυκλοφόρησε άλλες τρεις φορές κι έχει συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από όσα στην πρώτη της κυκλοφορία. Συνολικά έχει φτάσει περίπου τα 184,9 εκατ. δολάρια στο box office. Η Comscore διαπίστωσε ότι από το ντεμπούτο της έχουν πωληθεί περίπου 109 εκατομμύρια εισιτήρια. Με τη σημερινή μέση τιμή εισιτηρίου, η ταινία θα είχε συγκεντρώσει σχεδόν 1 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ.

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι είναι παραδοσιακό ευρωπαϊκό παραμύθι. Η γνωστότερη εκδοχή του είναι εκείνη από την συλλογή των Αδερφών Γκριμ, Παιδικά και Σπιτικά Παραμύθια (Kinder- und Hausmärchen) με πρώτη δημοσίευση το 1812 με το όνομα Η Μικρή Χιονάτη / Χιονατούλα (Schneewittchen) και έχοντας την προέλευσή της από το Σπέσαρτ της Γερμανίας.