Μικρά Αγγλία: Ποιο νησί αποκαλείται έτσι στο μυθιστόρημα και την ταινία

Ποιο νησί αποκαλείται Μικρά Αγγλία και σε αυτό αναφέρονται τόσο το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, όσο και η ταινία του συζύγου της Παντελή Βούλγαρη.

Μικρά Αγγλία: Ποιο νησί αποκαλείται έτσι στο μυθιστόρημα και την ταινία

Ως Μικρά Αγγλία είναι γνωστό το νησί της Άνδρου, ένα περισσότερο συναισθηματικό τοπωνύμιο που της αποδόθηκε χάρη στη ναυτική και εμπορική της δύναμη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Θέατρο Λυκαβηττού: Τα… μπάζα έγιναν θέατρο – Το φιρμάνι, η Μονή Πετράκη, η Συνοδινού

Η μεγάλη ναυτική της δύναμη και η ευημερία της τής χαρίζουν τον χαρακτηρισμό «Μικρά Αγγλία».

Η «Μικρά Αγγλία» είναι επίσης η ελληνική δραματική-ρομαντική ταινία περιόδου του 2013, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, συζύγου του Παντελή Βούλγαρη, η οποία έγραψε το σενάριο της ταινίας. Πρωταγωνιστούν οι Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Ανέζα Παπαδοπούλου και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Η πλοκή

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από δύο αδελφές, την Όρσα και τη Μόσχα, από την Άνδρο, γνωστή και ως Μικρά Αγγλία, λόγω του πλούτου της, οι οποίες αγαπούν και οι δύο τον Σπύρο. Η ιστορία αρχίζει χρονικά στον Μεσοπόλεμο και τελειώνει τη δεκαετία του 1950.

Η ταινία γνώρισε εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, όντας η δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς και η εμπορικότερη από τις ελληνικές ταινίες. Η ταινία γνώρισε επίσης και κριτική επιτυχία, αποσπώντας 6 βραβεία της ελληνικής ακαδημίας κινηματογράφου ενώ ήταν υποψήφια για άλλα εφτά. Επίσης, διαγωνίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαγγάης το 2014, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη και καλύτερης ηθοποιού.