Ουμπέρτο Έκο: Ένας… μύθος για το επώνυμό του - Τι σημαίνει Έκο
Ο Ουμπέρτο Έκο και η σχέση του με ένα χυτήριο, τη βιβλιοθήκη του Βατικανού, τους Ισουΐτες και το ακρωνύμιο «ex caelis oblatus». Τι έλεγε ο ίδιος για το επώνυμό του πέντε χρόνια πριν πεθάνει.
Ο Ουμπέρτο Έκο (5 Ιανουαρίου 1932 – 19 Φεβρουαρίου 2016) ήταν διάσημος Ιταλός που υπήρξε σημειολόγος, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας, μυθιστοριογράφος, ίσως και πολλά άλλα. Προφανώς και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς ακόμα και αυτοί που δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα από τα βιβλία του, είναι πολύ πιθανό να τον έχουν ακουστά.
Καθηγητής Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια από το 1975, από το 1988 ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο, συγγραφέας πολλών μελετών και δοκιμίων, που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές γλώσσες, τα περισσότερα και στα ελληνικά.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο διάσημος συγγραφέας, μεταξύ άλλων του μυθιστορήματος «Το όνομα του Ρόδου», είχε πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθεί που αφορούσαν την ίδια τη ζωή του. Μια από αυτές είχε να κάνει με το επώνυμό του. Λέγεται ότι το επώνυμο Έκο είναι το αρκτικόλεξο των λατινικών λέξεων ”Ex Caelis Oblatus”, που σημαίνει «θεϊκό δώρο». Πώς όμως προέκυψε αυτό;
Καλύτερα από τους ουρανούς παρά από την κόλαση
Σε μια συνέντευξη που ο Ουμπέρτο Έκο είχε παραχωρήσει το 2011, στην ιστοσελίδα thecrimson.com, είχε πει μεταξύ άλλων: «Ο παππούς μου είχε δημιουργήσει ένα χυτήριο. Το όνομα στα χυτήρια δινόταν από έναν αξιωματούχο του δημαρχείου. Κατά καιρούς υπήρξαν πολύ σαδιστές αξιωματούχοι που έδιναν τρομακτικά ονόματα. Προσπάθησα, αλλά δεν είχα κανέναν τρόπο να μάθω γιατί αυτός ο άντρας είχε επιλέξει το “Eco”. Τότε, ένας φίλος μου που σπουδάζει στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού κατάφερε να βρει μια λίστα ακρωνύμιων που έκαναν οι Ιησουίτες. Ένα από αυτό ήταν το “ex caelis oblatus” (μετ.: «που δίνεται από τους ουρανούς», ελεύθερη μετάφραση: θεϊκό δώρο»).
Στην ίδια συνέντευξη ο Έκο χαριτολογούσε: «Νομίζω ότι είναι καλό. Καλύτερα από τους ουρανούς παρά από την κόλαση».