Φαίδρα: Η ταινία που έριξε στα νερά του Σκαραμαγκά Μελίνα Μερκούρη και Ζυλ Ντασέν

Επεισόδια για την ταινία Φαίδρα στον Σκαραμαγκά. Η ταινία που βασίστηκε στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος». Η δεξαμενή που βυθίστηκε και η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν βρέθηκαν στα νερά.

Φαίδρα: Η ταινία που έριξε στα νερά του Σκαραμαγκά Μελίνα Μερκούρη και Ζυλ Ντασέν

Η «Φαίδρα» (Phaedra) είναι δραματική ταινία παραγωγής 1962 σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν με πρωταγωνιστές τους Μελίνα Μερκούρη και Άντονι Πέρκινς. Βασίζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος».

Η Μήδεια του Καλαμακίου: Στραγγάλισε τα τρία παιδιά της και ενέπνευσε τον Ντασέν

Η Φαίδρα (Μελίνα Μερκούρη), δεύτερη σύζυγος του εφοπλιστή Θάνου Κυρίλη (Ραφ Βαλόνε), ερωτεύεται τον γιο που έχει ο σύζυγός της από τον πρώτο του γάμο, Αλέξη (Άντονι Πέρκινς). Η σχέση των δυο είναι καταδικασμένη από την αρχή, αλλά οι δυο τους δεν καταφέρνουν να πνίξουν τα συναισθήματά τους.

Η τραγωδία του Ευριπίδη

Ο Ζυλ Ντασέν και η Μελίνα επέλεξαν ουσιαστικά την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» που αφηγείται το παράνομο ερωτικό πάθος της Φαίδρας, συζύγου του Θησέα, για τον γιο του Ιππόλυτο. Το σενάριο γράφτηκε από τη συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η οποία μετέφερε το μύθο στην Ελλάδα της δεκαετίας του '60, που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της μετά τον πόλεμο.

Στα τέλη Ιουλίου του 1961 απαγορεύτηκε το γύρισμα της Φαίδρας στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Στις 29 Ιουλίου 1961, προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στο προσωπικό και τους ηθοποιούς. Η δεξαμενή πάνω στην οποία βρίσκονταν η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν βυθίστηκε. Το ζεύγος βρέθηκε στα νερά μέχρι τα γόνατα. Παρά τις αντιξοότητες, η ταινία (αμερικανο-γαλλο-ελληνική παραγωγή) ολοκληρώθηκε.

Αποθέωση στην Ευρώπη, αποτυχία στις ΗΠΑ

Η ερμηνεία της Μελίνας απέσπασε καλές κριτικές και έλαβε υποψηφιότητά για χρυσή σφαίρα. Αντίθετα με την Ευρώπη, η ταινία στις ΗΠΑ δεν είχε εμπορική επιτυχία. Οι κριτικοί κινηματογράφου εκφράστηκαν αρνητικά για την ερμηνεία του Άντονι Πέρκινς, λόγω της εύθραυστης υπόστασης που δίνει στον Αλέξη. Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Νίκος Γκάτσος.