Ποιος είχε την ιδέα για το «Ηappy birthday» της Μονρόε στον Κένεντι - Πόσο πουλήθηκε το φόρεμα!

Στις 19 Μαΐου του 1962, η Μέριλιν Μονρόε ντυμένη με το λαμπερό φόρεμα του Jean Louis, ευχήθηκε τραγουδώντας «Χρόνια πολλά», στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κένεντι.

Ποιος είχε την ιδέα για το «Ηappy birthday» της Μονρόε στον Κένεντι - Πόσο πουλήθηκε το φόρεμα!

Τα πραγματικά γενέθλια του Τζον Κένεντι, για τα 45 του χρόνια, ήταν δέκα ημέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου. Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα ήθελε να διοργανώσει ένα μεγάλο έρανο στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και χρειαζόταν, όχι μόνο τον ίδιο τον JFK, αλλά και ένα «δόλωμα».

Το συγκεκριμένο τραγούδι μοιάζει τόσο σκηνοθετημένο σαν περιστατικό, που προκαλεί την απορία ποιος μπορεί να είχε προετοιμάσει την παράσταση. Ήταν ο Πίτερ Λόφορντ, ο γαμπρός του προέδρου, που εμφανίσθηκε ως ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης; Κομψός μέσα στο σμόκιν του, την καλούσε στην σκηνή.

Εκείνη δεν ερχόταν, μέχρι που κάποια στιγμή καλωσόρισε την «καθυστερημένη» Μέριλιν. Ή μήπως ήταν όλο δουλειά της Μέριλιν; Δεκαετίες αργότερα υπάρχει η άποψη ότι ήταν το θύμα της εποχής της, μια ηθοποιός που ήθελε να παίξει Τσέχωφ ή Ο’Νιλ. Αλλά στην καριέρα της, δεν δίστασε να παίξει προκλητικούς ρόλους που τροφοδότησαν το αρσενικό όνειρο, όπως τη Σούγκαρ Κέιν στην ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό». Εκεί φίλησε με πάθος τον Τόνι Κέρτις και έκανε τη χαζή ξανθιά.

Κάποιοι θα πουν ότι αυτές οι επιλογές της αποδεικνύουν μόνο τη θυματοποίηση της. Και πάλι όμως είναι τόσο φανερή η απόλαυση την οποία αντλούσε. Σαν να μην μπορούσε να ζήσει χωρίς την ικανοποίηση που της προσέφεραν τα σφυρίγματα που πλημμύρισαν το Madison Square Garden, όταν εμφανίστηκε μέσα στο φως. Στάθηκε με τα ξανθά, κυματιστά μαλλιά της, μέσα στο λαμπερό φόρεμα. Και δεν έμοιαζε καθόλου με την διστακτική, νευρωτική σταρ, όταν άρχισε να τραγουδά το “Ηappy birthday”. Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη στιγμή της – η πιο παράτολμη – και το ήξερε, ακόμη και αν το καλοκαίρι του 1962 ήταν η κόλασή της.

Το φόρεμα και ο δημιουργός του

Το φόρεμα, το οποίο πουλήθηκε έναντι 4.8 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία μαζί με άλλα ενθύμια της Μέριλιν δεν δημιουργήθηκε έτσι απλά. Ήταν το έργο του σχεδιαστή Ζαν Λουί. Γεννημένος στη Γαλλία το 1907, είχε πάει στις ΗΠΑ ως σχεδιαστής μόδας για να μπει στη συνέχεια και στο χώρο του κινηματογράφου. Ήταν ο δημιουργός του μαύρου, σατέν φορέματος που φοράει η Ρίτα Χέιγουορθ ως Τζίλντα, του μαύρου μαγιό της Ντέμπορα Κερ στο «Από εδώ έως την αιωνιότητα» και ενός προκλητικού φορέματος της Τζέιν Μάνσφιλντ που άφηνε εκτεθειμένες τις θηλές της, σε ένα απλοϊκό, γκανγκστερικό φιλμ. Όμως το φόρεμα της Μέριλιν στη γιορτή για τα γενέθλια του προέδρου Κένεντι ήταν το αποκορύφωμα αυτής της πορείας του Ζαν Λουί.

  • Το φόρεμα του Jean Louis είχε βγει ξανά στο «σφυρί» το 1999

Εκείνο το καλοκαίρι η Μέριλιν ζούσε σε ξέφρενους ρυθμούς και λαχταρούσε να ξεφύγει από κάθε τι που την εγκλώβιζε. Συμμετείχε σε μια νέα ταινία της Twentieth Century Fox, το «Something’s got to Give», για την οποία γυρίζει για διαφημιστικούς λόγους, μια γυμνή σκηνή – αν και η λογοκρισία δεν θα επέτρεπε την προβολή της. Η άσχημη ψυχολογική της κατάσταση επιβράδυνε τα γυρίσματα της ταινίας, καθώς αργούσε διαρκώς, αλλά στη συνέχεια της έγινε η πρόταση για εκείνη την απρόσμενη εκδρομή στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να τραγουδήσει στον Κένεντι. Η Fox την απέλυσε και την αντικατέστησε στην ταινία με τη Λι Ρέμικ.

Δείτε το βίντεο με την εμφάνιση της Μέριλιν που έμεινε στην ιστορία:

Πηγή: mixanitouxronou.gr