Euro 1960: ΕΣΣΔ - Ουγγαρία 3-1, δύο χρόνια μετά τη σοβιετική εισβολή στη Βουδαπέστη...

Η μορφή του πρώτου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1960) δεν ήταν όπως την έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια. Η φάση των «16» ήταν διπλοί αγώνες μεταξύ των εθνικών ομάδων των χωρών.

Euro 1960: ΕΣΣΔ - Ουγγαρία 3-1, δύο χρόνια μετά τη σοβιετική εισβολή στη Βουδαπέστη...

Το πρώτο παιχνίδι που καταγράφηκε για την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης ήταν στις 28 Σεπτεμβρίου 1958 ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και στην Ουγγαρία. Το ματς είχε γίνει στο Στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας μπροστά σε 100.572 θεατές και οι Σοβιετικοί είχαν επικρατήσει 3-1 χάρη σε τέρματα των Ιλίγιν, Μετρεβέλι και Ιβάνοφ. Το ματς είχε μια ιδιαιτερότητα. Σημαντική...

Έγινε δύο χρόνια μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία. Την 5η Νοεμβρίου του 1956 η Βουδαπέστη ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Η σοβιετική αεροπορία είχε βομβαρδίσει την ουγγρική πρωτεύουσα και τα περίπου 2.000 τεθωρακισμένα άρματα, μαζί με ενισχύσεις από τη Ρουμανία, είχαν μπει στην πόλη. Η σοβιετική στρατιωτική επίθεση ήρθε ως απάντηση στον Ούγγρο ηγέτη Ίμρε Νάγκι, ο οποίος είχε υποσχεθεί στον λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας πολιτική ελευθερία και ανεξαρτησία από την καταπιεστική πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης. Η εξέγερση είχε ξεκινήσει από μια φοιτητική διαδήλωση που κατέληξε να ανατρέψει το σταλινικό καθεστώς.

Για να διαφύγουν τη σύλληψη ή την απέλαση, 200.000 άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στη Δύση μέσω της Αυστρίας ή της Γιουγκοσλαβίας, περνώντας το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Στις 7 Νοεμβρίου δόθηκε η διαταγή για τον μαζικό βομβαρδισμό του Tσέπελ (εκεί υπήρχαν τα εργοστάσια της πολεμικής βιομηχανίας, που τα ήλεγχαν οι αντιστασιακές ομάδες) από εδάφους και αέρος.

Η εξέγερση εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη την Ουγγαρία και η κυβέρνηση πέφτει. Χιλιάδες πολίτες οργανώθηκαν σε παραστρατιωτικές ομάδες. Κομμουνιστές δολοφονήθηκαν ή φυλακίστηκαν, ενώ φυλακισμένοι συνεργάτες των ναζί απελευθερώθηκαν και οπλίστηκαν. Υπολογίζεται ότι 2.500 Ούγγροι έχασαν τη ζωή τους και 700 Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά των επαναστατών.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1959 η εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ πάει στο «Νεπ Στάντιον» της Βουδαπέστης για να παίξει τη ρεβάνς του 3-1. Ογδόντα χιλιάδες φίλαθλοι βρίσκονται στο γήπεδο και ελπίζουν σε (αθλητική) εκδίκηση... Τελικά οι Σοβιετικοί επικρατούν 1-0 με γκολ του Βοΐνοφ στο 58ο λεπτό και παίρνουν την πρόκριση για την προημιτελική φάση.

Αργότερα, μάλιστα, κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στην τελική φάση (ουσιαστικά οι ημιτελικοί, ο τελικός και ο μικρός τελικός) που έγινε στη Γαλλία. Εκεί όπου έλαμψε το άστρο του Λεβ Γιασίν...