Οι άσσοι του γηπέδου: Η ποδοσφαιρική ανταρσία που έγινε ελληνική ταινία

Η πραγματική  ιστορία πίσω από την ταινία «Οι άσσοι του γηπέδου» ή «Κυριακάτικοι ήρωες». Ποιος ντουμπλάρει τον Μουράτη, πώς σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Οι… ηθοποιοί ποδοσφαιριστές, η σταρ Σιλβάνα, οι φίλαθλοι Βέγγος, Φούντας, Βασταρδής.

Οι άσσοι του γηπέδου: Η ποδοσφαιρική ανταρσία που έγινε ελληνική ταινία

«Οι άσσοι του γηπέδου» είναι ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, η οποία προβλήθηκε πρώτη φορά το 1956, ενώ 40 χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε σε επανέκδοση με τον τίτλο «Κυριακάτικοι ήρωες».

Η υπόθεση της ταινίας βασίστηκε σε ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη το 1953, όταν έπειτα από έναν αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, η ομοσπονδία απέβαλε ποδοσφαιριστή και οι συμπαίκτες του αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον επόμενο αγώνα, ενώ παράλληλα εκτυλίσσονται καθημερινές ιστορίες της ζωής των ποδοσφαιριστών.

Η πραγματική ιστορία

Συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 1953 επρόκειτο να γίνει ο αγώνας Ελλάδα – Ισραήλ στο γήπεδο τη Λεωφόρου Αλεξάνδρας για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1954. Τι συνέβη πριν από τον αγώνα αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Το Σάββατο βράδυ σημειώθηκε ανταρσία των παικτών. Ο κάθε παίκτης ζητούσε ένα εκατομμύριο δραχμές, για να αγωνισθή την επομένη. Ίσως τα χρήματα αυτά να τους τα είχε υποσχεθή η Ε. Π. Ο. (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) και τους τα καθυστερούσε […]. Οι παίκται γύρευαν επίμονα τα χρήματα και, επειδή δεν τους τα έδιναν, σηκώθηκαν όλοι μαζί και έφυγαν από το ξενοδοχείο της Κηφισιάς και κατέβηκαν στην Αθήνα. Ένας μονάχα ποδοσφαιριστής δεν μετέσχε στην ανταρσία, ο Ηλίας Ρωσσίδης, ο οποίος παρέμεινε στην Κηφισιά. Οι άλλοι ξεκίνησαν για την Αθήνα και πήγαν και κρατήσανε μόνοι δωμάτια σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, για να περάσουν την νύχτα. Στο μεταξύ οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες αναστατώθηκαν. Βγήκαν νύχτα και αναζητούσαν τους παίκτας. Τους βρήκαν τελικά και τους ανέβασαν και πάλι στην Κηφισιά, αφού ικανοποίησαν το αίτημά τους».

Οι ποινές

Η Εθνική νίκησε το Ισραήλ με 1-0 αλλά δύο ημέρες μετά τον αγώνα η ΕΠΟ ανακοίνωσε την οριστική διαγραφή από τα μητρώα του αρχηγού της εθνικής ομάδας Ανδρέα Μουράτη και την αποπομπή από την Εθνική ομάδα των ποδοσφαιριστών Μανταλόζη (Εθνικός Πειραιώς), Καραπατή, Σούλη, Ιωάννου, Δαρίβα, Δρόσου (Ολυμπιακός), Πούλη, Εμμανουηλίδη (ΑΕΚ), Αλούπη, Νεμπίδη, Πετρόπουλου (Παναθηναϊκός), Σεραφείδη (Απόλλων), Νεστορίδη (Πανιώνιος) και Μπέμπη (Ακράτητος).

Η αντίδραση

Άμεση ήταν η αντίδραση των παικτών. Μαζεύτηκαν στο καφενείο «Πανελλήνιον» και ανακοίνωσαν αποχή από τους αγώνες των ομάδων τους. Μάλιστα συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας επαγγελματικής ομάδας με έδρα τη Ριζούπολη καθώς ο Απόλλων δεχόταν να παραχωρήσει το γήπεδο.

Αργότερα με παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας η ΕΠΟ πήρε πίσω την απόφαση αφού αποκλείστηκε η Εθνική από τα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1954. Δεν άλλαξε κάτι για τον αριστερών φρονημάτων Ανδρέα Μουράτη. Αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο όταν επέστρεψε μετά από δύο χρόνια αποχής. Έπαιξε για λίγο και πάλι στον Ολυμπιακό, όχι όμως στην Εθνική ομάδα.

Οικονομική αποτυχία

Χαρακτηριστικό της ταινίας υπήρξε το γεγονός ότι για την ενσάρκωση των ρόλων προτιμήθηκαν διεθνείς ποδοσφαιριστές της εποχής και όχι ηθοποιοί, υποδυόμενοι τους εαυτούς τους και χρησιμοποιώντας τα αληθινά τους ονόματα.

Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους στις 13 Μαρτίου 1956 (την ίδια ακριβώς ημέρα με την ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη με 87.552 εισιτήρια), κόβοντας μόλις 19.276 εισιτήρια.

Οι… ηθοποιοί

Στην ταινία παίζουν οι Ανδρέας Μουράτης, Κώστας Λινοξυλάκης, Στάθης Μανταλόζης, Λάκης Πετρόπουλος, Κώστας Πούλης, Θόδωρος Μορίδης (πρόεδρος ομοσπονδίας), Γιώργος Καμπανέλλης (δημοσιογράφος), Αντώνης Μηγιάκης (προπονητής), Θόδωρος Κεφαλόπουλος (γιατρός), Μιχάλης Γιαννακάκος (εκφωνητής).

Εμφανίζονται επίσης ως φίλαθλοι οι ηθοποιοί Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Φούντας, Νίκος Βασταρδής, καθώς και οι ποδοσφαιριστές Ηλίας Ρωσσίδης, Γιώργος Δαρίβας, Βαγγέλης Πανάκης, Γιώργος Καμάρας, Μπάμπης Κοτρίδης και Μπάμπης Δρόσος.

Η φωνή του Ανδρέα Μουράτη στην ταινία δεν ακούγεται καθώς τον ντουμπλάρει ο Παντελής Ζερβός.

Στην ταινία πήρε μέρος και η Ιταλίδα σταρ της εποχής Σιλβάνα Παμπανίνι. Επρόκειτο για ηθοποιό και τραγουδίστρια, η οποία είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό Miss Italy του 1946 και ήθελε να γίνει τραγουδίστρια της όπερας, χωρίς τελικά να τα καταφέρει.