«Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου», λόγω της μακάβριας σύμπτωσης του θανάτου τριών σπουδαίων λογοτεχνών!

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Ορίστηκε επίσημα μόλις το 1996, μετά από εισήγηση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών στην Ουνέσκο.

«Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου», λόγω της μακάβριας σύμπτωσης του θανάτου τριών σπουδαίων λογοτεχνών!

Το σκεπτικό ήταν ότι μία ετήσια «επέτειος» θα αποτελούσε αφορμή για την οργάνωση συντονισμένων δράσεων σε όλο τον κόσμο που θα αναδείκνυαν την αξία του βιβλίου, τη σημασία της ανάγνωσης και θα έριχναν φως σε τα πνευματικά δικαιώματα. Άλλωστε, ήδη από το 1988 η Ουνέσκο έκανε ανάλογες προσπάθειες, χωρίς όμως μία επίσημη και σταθερή βάση.

Η πρόταση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1995 στο Παρίσι. Ως μέρα επιλέχθηκε η 23η Απριλίου εξαιτίας μιας μακάβριας σύμπτωσης. Τρεις σπουδαίοι συγγραφείς, ο Σαίξπηρ, ο Θερβάντες και ο Ίνκα Γκαρθιλάσο ντε λα Βέγκα, όλοι πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο θάνατος του Σαίξπηρ καταγράφηκε στις 23 σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούταν τότε στην Αγγλία. Στον ισπανόφωνο κόσμο, όπου ζούσαν ο Θερβάντες και ο «Ελ Ίνκα» είχε καθιερωθεί το Γρηγοριανό. Επιπλέον, ο Θερβάντες, παρόλο που πράγματι κηδεύτηκε στις 23, πέθανε στις 22.

Λογοτέχνες που επίσης πέθαναν στις 23 Απριλίου διαφορετικών ετών είναι ο Ζουζέπ Πλα και ο Ουίλιαμ Ουόρντσγουορθ. Ακόμα, το αριθμητικό μοτίβο της 23-04 απαντάται σε αρκετές γεννήσεις. Ο Μωρίς Ντρυόν, ο Χαλντόρ Λάξνες, ο Μανουέλ Μεχία Βαγιέχο, η Νγκάιο Μαρς είναι μερικά από τα γνωστότερα ονόματα, ενώ ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ γεννήθηκε μία μέρα πριν, στις 22 Απριλίου!

πηγή: mixanitouxronou.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110