Το ριφιφί που συγκλόνισε την Ελλάδα: Οι δράστες που δεν πιάστηκαν ποτέ
Το ριφιφί που χαρακτηρίστηκε «η ληστεία του αιώνα στην Ελλάδα». Η σήραγγα 25 μέτρων από την κοίτη του Ιλισού, το βαγόνι, η δικαστική παραγραφή, τα στελέχη της τράπεζας, ο Σύρος που αποκάλυψε ονόματα και μετά τα πήρε πίσω, μαφιόζοι και τρομοκρατικές οργανώσεις.
Πρόκειται για τη ληστεία που έχει παραγραφεί δικαστικά και στα αρχεία των εγκληματολόγων χαρακτηρίζεται ως «η ληστεία του αιώνα στην Ελλάδα». Συνέβη στις 21 Δεκεμβρίου του 1992, στο κεντρικό κατάστημα της τότε Τράπεζας Εργασίας. Η αξία των κλοπιμαίων έφτασε τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές.
Το πρωί της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου 1992, στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Εργασίας (Καλλιρρόης 19, Αθήνα), οι εργαζόμενοι βρήκαν παραβιασμένο το θωρακισμένο θησαυροφυλάκιο. Μέσα σε αυτό, 301 από τις 1.151 θυρίδες ήταν ανοιγμένες. Αυτό που έδωσε στη ληστεία κινηματογραφικές διαστάσεις ήταν ότι οι δράστες μπήκαν στην τράπεζα από σήραγγα 25 μέτρων που είχαν ανοίξει από την κοίτη του ποταμού Ιλισού, κάτω από την οδό Καλλιρρόης. Μια σήραγγα, στην οποία είχαν τοποθετηθεί ράγες και ένα μικρό βαγόνι για τη μεταφορά των κλοπιμαίων. Η αστυνομία θεωρεί ότι για τη σήραγγα χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες. «Ένα τούνελ σαν το μετρό», ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου, ο συναγερμός στην τράπεζα χτύπησε αρκετές φορές όμως θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για βλάβη. Περίπου είκοσι ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 1993, βρέθηκαν σε παραλία της Βραυρώνας άδειες κοσμηματοθήκες, ομόλογα και επιταγές, τα οποία είχαν κλαπεί από τις θυρίδες.
Το καλοκαίρι του 1994, ο φυλακισμένος για απάτες στον Κορυδαλλό, Σύρος Τζουμάκ Χαλίντ αποκάλυψε ότι είχε πάρει μέρος στην κλοπή. Μάλιστα κατονόμασε ως δράστες 17 άτομα, μεταξύ αυτών και διευθυντικά στελέχη της τράπεζας και επιχειρηματίες.
Αμέσως εκδόθηκαν εντάλματα, κάποιοι προφυλακίστηκαν, κάποιοι δεν βρέθηκαν για να απολογηθούν. Τρεις μήνες αργότερα, ο Χαλίντ μίλησε στον ΑΝΤ1 και αναίρεσε τα πάντα. Το ίδιο έκανε και στις 25 Ιανουαρίου 1995 όταν κατέθεσε εκ νέου για την υπόθεση. Οι προφυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι και τελικά λίγους μήνες αργότερα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι κατηγορούμενοι για το ριφιφί της Τράπεζας Εργασίας απαλλάχθηκαν των κατηγοριών. Τα σενάρια για Ιταλούς και Ρώσους μαφιόζους και τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.