Ποιοι σήκωσαν τα όπλα κατά των Τούρκων;

Φαίνεται απίστευτο αλλά οι πρώτοι ένοπλοι του ξεσηκωμού στην Πελοπόννησο ήταν άπειροι στον πόλεμο.

Ποιοι σήκωσαν τα όπλα κατά των Τούρκων;

Τους στρατολόγησε ο Κολοκοτρώνης και οι άνθρωποί του με καλοπιάσματα και απειλές και τους εκπαίδευσαν στον ανταρτοπόλεμο. Ο πρώτος που προσπάθησε να οργανώσει τακτικό στρατό με Μακεδόνες φυγάδες ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Το ζήτημα της συγκρότησης τακτικού στρατού επανερχόταν κάθε τόσο σε διάφορες φάσεις του Αγώνα και συνήθως κάποια λύση έδιναν οι Φιλέλληνες, όσοι τέλος πάντων διέθεταν στρατιωτική πείρα. Οι περισσότερες μάχες άλλωστε δίνονταν μεταξύ ατάκτων για το λόγο αυτό και οι λιγοστοί στρατιώτες του τακτικού στρατού χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για καταδρομικές επιχειρήσεις, όπως ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων στην Ακρόπολη από τον Γάλλο Φαβιέρο.

Οι επαγγελματίες του Αγώνα προέρχονταν κυρίως από τα αρματολίκια της Ρούμελης. Τα παλικάρια του Ανδρούτσου, του Γκούρα και του Καραϊσκάκη ήταν επαγγελματίες πολεμιστές που ανέλαβαν σταδιακά το βάρος των κρίσιμων στρατιωτικών αναμετρήσεων. Να θυμίσουμε μόνο ότι ο Αρματολός ήταν ο ένοπλος χωροφύλακας στον οποίο η οθωμανική διοίκηση είχε αναθέσει την φύλαξη δύσβατων περιοχών. Το αντίπαλο δέος που τροφοδότησε την ελληνική επανάσταση ήταν η κλεφτουριά – οι παράνομοι ένοπλοι.