Η μοιραία γυναίκα της Επανάστασης του 1821

Ποια ήταν η γυναίκα στη ζωή του Κολοκοτρώνη που έβαλε σε κίνδυνο την Επανάσταση...

Η μοιραία γυναίκα της Επανάστασης του 1821

Η Ελένη Μπούμπουλη, κόρη της θρυλικής Μπουμπουλίνας, παντρεύτηκε σε ηλικία 17 χρονών τον γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πάνο. Οι γονείς τους δένονταν με δυνατή φιλία και επιθυμία τους ήταν να συγγενέψουν. Ο γάμος της Ελένης και του Πάνου έγινε δυο μέρες μετά την κατάληψη του Ναυπλίου (30 Νοεμβρίου 1822). Το ζευγάρι έστησε το σπιτικό του στην Τριπολιτσά.

Στον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο (Ιούλιος 1824 - Ιανουάριος 1825) ο Πάνος Κολοκοτρώνης βρέθηκε αποκλεισμένος στην Τριπολιτσά, μαζί με τον έμπιστό του, Θεοδωράκη Γρίβα, οπλαρχηγό της Ακαρνανίας που πολεμούσε κι αυτός τους Κυβερνητικούς. Οι φήμες για δεσμό της Ελένης με τον Γρίβα οργίαζαν ήδη στην πόλη, όταν ο Πάνος σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1824.

Μετά το θάνατο του Πάνου, ο Κολοκοτρώνης δεν ήθελε να αφήσει τη νύφη του να επιστρέψει στο σπίτι της μητέρας της στις Σπέτσες και να ξαναπαντρευτεί. Η Ελένη τότε έφυγε από το σπίτι των Κολοκοτρωναίων και γύρισε στο σπίτι της μητέρα της στις Σπέτσες, χωρίς να πάρει μαζί την προίκα της.

Μόλις έξι μήνες μετά, το Μάιο του 1825, η 18χρονη Ελένη, με τη συγκατάθεση της μητέρας της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, παντρεύτηκε το Γρίβα, ο οποίος τότε ήταν 28 ετών. Ο γαμπρός ζήτησε πίσω την προίκα της Ελένης κι αυτό το γεγονός οδήγησε σε ρήξη τις σχέσεις του με τον «Γέρο του Μοριά» κι άλλαξε τις συμμαχίες στην Πελοπόννησο, σε τέτοιο βαθμό που να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η Επανάσταση.

Όσο για την Ελένη, έζησε στη Βόνιτσα με τον Γρίβα 25 χρόνια και γέννησε δυο παιδιά, τον Δημήτριο και τη Λασκαρίνα. Πέθανε, από δάγκωμα οχιάς, το 1850. Ο Γρίβας μετά το θάνατό της, πήρε δεύτερη σύζυγο την Πηνελόπη Στάικου. Πέθανε το 1862 ενώ είχε επαναστατήσει κατά του Όθωνα. Ήταν αυτή η αντιπαράθεση του με τον βασιλιά που έγινε δημοτικό τραγούδι.