Από λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή πέθανε ο Ρόρι Γκάλαχερ, όχι από το αλκοόλ

Ο Ρόρι Γκάλαχερ δεν πέθανε από το αλκοόλ, αλλά από λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή με ζάναξ, βάλιουμ και αντικαταθλιπτικά. Το βιβλίο που ανατρέπει τα δεδομένα.

Από λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή πέθανε ο Ρόρι Γκάλαχερ, όχι από το αλκοόλ

Σαν σήμερα (2 Μαρτίου) το 1948 γεννήθηκε, ο Ιρλανδός μουσικός της μπλουζ - ροκ μουσικής και μέγας δεξιοτέχνης της ηλεκτρικής κιθάρας, Ρόρι Γκάλαχερ.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Στα 44 του χρόνια δήλωνε χαρακτηριστικά «Έχω κάνει τόσες περιοδείες όσες κανένας Ευρωπαίος καλλιτέχνης. Περιόδευα τόσο πολύ για το δικό μου καλό. Δε μου άφησε πολύ χρόνο για κάτι άλλο, δυστυχώς. Δε μπορείς να διαμορφώσεις οικογενειακή ζωή ή κάτι παρόμοιο, κάτι που κάνει όλες τις σχέσεις σου ιδιαίτερα δύσκολες. Υπάρχει πάντα κάτι συγκεκριμένο που λείπει από τη ζωή σου. Ως άνθρωπος μπορείς να προσφέρεις συγκεκριμένα πράγματα, όχι μόνο από φυσικής κατάστασης αλλά και από συναισθηματικής».

Ο Gallagher δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Είχε μεγαλώσει στο συντηρητικό περιβάλλον του Κορκ οπότε ήταν δύσκολο να πάρει το λάθος δρόμο. Ωστόσο – ως γνήσιος Ιρλανδός – είχε μεγάλη αδυναμία στο αλκοόλ. Το πρόβλημα του αλκοολισμού του γιγαντώθηκε στη δεκαετία του 80. Όπως διηγούταν ο αδερφός του ο Donal, ο Rory θα κλεινόταν για τρεις μέρες σε ένα δωμάτιο με αμέτρητα μπουκάλια whiskey, ώστε να βγει μετά με ένα ολοκαίνουριο set από τραγούδια. Οι καταχρήσεις θα έδειχναν το σκληρό τους πρόσωπο κάποια χρόνια αργότερα. Το 1982 θα κυκλοφορήσει το μέτριο Jinx, με τον Gallagher να είναι πλέον σκιά του καλού του εαυτού.

Από τη δεκαετία του 70 ακόμα ο Rory ήταν εθισμένος στα συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά. Υπήρχε η πεποίθηση πως πέθανε αποκλειστικά εξαιτίας του αλκοόλ, όμως το βιβλίο «Gallagher, Marriott, Derringer, Trower» του Αμερικανού συγγραφέα Dan Muise ήρθε να αμφισβητήσει όσα ξέραμε για το θάνατο του.

O Muise υποστήριζε πως δεν ήταν το αλκοόλ η αιτία θανάτου του αλλά η φαρμακευτική αγωγή. Ο Gallagher εκείνη την εποχή ανέπτυξε πετοφοβία για την αντιμετώπιση της οποίας οι γιατροί του συνέστησαν σκληρή φαρμακευτική αγωγή. Ανάμεσα στα φάρμακα που έπαιρνε ήταν ζάναξ, βάλιουμ και διάφορα αντικαταθλιπτικά.

Σύμφωνα πάντα με το Muise, o συνδυασμός των φαρμάκων με το αλκοόλ αποδείχτηκε μοιραίος για το συκώτι του Rory. Ο δε tour manager του Phil McDonell ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχε περίπτωση ο Gallagher να πίνει με σκοπό να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας συναυλίας. Η τελευταία σημαντική του εμφάνιση ήταν στο Cork Jazz Festival του 1993, καθώς και κάποιες μεμονωμένες συναυλίες στην Αυστραλία. Ο Rory Gallagher πέθανε στις 14 Ιουνίου του 1995 από μόλυνση από σταφυλόκοκκο, ενώ νοσηλευόταν στο King’s College Hospital του Λονδίνου. Βρισκόταν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος.

πηγή: mixanitouxronou.gr