Ζορό: Τι σημαίνει η λέξη – Τα ιστορικά πρόσωπα που συνδέονται με τον χαρακτήρα

Ο Ζορό, δηλαδή ο Δον Ντιέγκο ντε λα Βέγκα με το μαύρο κοστούμι, τη χυτή ισπανική κάπα, το μαύρο σομπρέρο, τη μαύρη μάσκα ντόμινο, το σπαθί του και το μαστίγιό του είναι πλασματικός ήρωας που συχνά συνδέεται με ιστορικά πρόσωπα.

Ζορό: Τι σημαίνει η λέξη – Τα ιστορικά πρόσωπα που συνδέονται με τον χαρακτήρα

Ζορό στα ισπανικά σημαίνει «αλεπού». Είναι η μυστική ταυτότητα του Δον Ντιέγκο ντε λα Βέγκα, ενός φανταστικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε το 1919 από τον συγγραφέα κόμικ Τζόνστον Μακάλεϊ. Είναι Μεξικάνος, που ζει στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια της περιόδου της Μεξικανικής Καλιφόρνιας (ανάμεσα στο 1821 και στο 1846), παρόλο που κάποιες προσαρμογές ταινιών της ιστορίας του Ζορό τον τοποθετούν στην περίοδο της προγενέστερης ισπανικής κυριαρχίας.

Ο χαρακτήρας έχει υποβληθεί σε αλλαγές με τα χρόνια, αλλά η χαρακτηριστική εικόνα του είναι η γοητευτική μαύρη μάσκα με την οποία υπερασπίζεται τους κοινούς θνητούς και τους αυτόχθονες λαούς της γης ενάντια σε διεφθαρμένους και τυραννικούς αξιωματούχους και άλλους κακοποιούς. Δεν είναι απλά παμπόνηρος. Είναι δύσκολο να τον συλλάβουν οι αρχές και απολαμβάνει να ταπεινώνει δημοσίως τους άρχοντες.

Ο χαρακτήρας έχει παρουσιασθεί σε πολυάριθμα βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, και άλλα μέσα.

Στη Wikipedia διαβάζουμε ότι στο βιβλίο The Curse of Capistrano, ο Δον Ντιέγκο Βέγκα γίνεται ο Σενιόρ Ζορό στον ισπανικό δήμο του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, για «να πάρει εκδίκηση για τους αβοήθητους, να τιμωρήσει τους βάναυσους πολιτικούς», και «να βοηθήσει τους καταπιεσμένους». Είναι ο ομότιτλος χαρακτήρας, που πήρε το βάπτισμα του πυρός με το «Η Κατάρα του Καπιστράνο».

Ο έρωτας με τη Λολίτα

Η μυθοπλασία τον θέλει να διατηρεί ρομάντζο με τη Λολίτα Πουλίδο, μια φτωχή αριστοκράτισσα. Ενώ η Λολίτα δεν εντυπωσιάζεται με τον Ντιέγκο, που παριστάνει έναν ματαιόδοξο άντρα χωρίς πάθος, έλκεται από τον γοητευτικό Ζορό. Ο αντίπαλός του είναι ο Κάπτεν Ραμόν. Οι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν είναι ο Πέδρο Γκονζάλες, εχθρός του Ζορό, αλλά φίλος του Ντιέγκο, ο κωφάλαλος υπηρέτης του Ζορό, Μπερνάρντο, ο σύμμαχός του Φελίπε, ο πατέρας του Δον Αλεχάντρο Βέγκα, και μια ομάδα ευγενών, που στην αρχή των κυνηγούν, αλλά έπειτα συμμερίζονται τις αγαθές του προθέσεις.

Ο Χοακίν Μουριέτα και άλλα ιστορικά πρόσωπα

Το ιστορικό πρόσωπο που συχνά συνδέεται με το χαρακτήρα του Ζορό είναι ο Χοακίν Μουριέτα, του οποίου η ζωή έγινε μυθιστόρημα το 1854 από τον Τζον Ρόλιν Ριτζ. Στην ταινία του 1998 The Mask of Zorro (Η μάσκα του Ζορό) ο πλασματικός αδελφός του Μουριέτα, Αλεχάντρο διαδέχεται τον Ντιέγκο ως Ζορό. Ως ήρωας με τη μυστική ταυτότητα που κοροϊδεύει τους εχθρούς του υπογράφοντας τις πράξεις του, ο Ζορό βρίσκει έναν άμεσο λογοτεχνικό προκάτοχό του στον Κύριο Περσίβαλ Μπλάκενεϊ, ήρωα της σειράς Scarlet Pimpernel από την Έμμα Όρτσι.

Ο χαρακτήρας θυμίζει άλλα πρόσωπα, όπως τον Ρομπέν των Δασών, τον Ρενάρ, τον Σάλομον Πικό, τον Μανουέλ Ροντρίγκεζ Ερδοΐζα και τον Τιμπούρσιο Βάσκεζ. Μια άλλη πιθανή ιστορική αφετηρία είναι ο Ουίλιαμ Λάμπορτ, ένας Ιρλανδός στρατιώτης που έζησε στο Μεξικό τον δέκατο έβδομο αιώνα. Η ζωή του ήταν το θέμα ενός φανταστικού βιβλίου του Βισέντε Ρίβα Παλάσιο: The Irish Zorro (2004) που αποτελεί μια πρόσφατη βιογραφία. Ένας άλλος είναι ο Εστανισλάο, ένας άνθρωπος που οδήγησε μια επανάσταση κατά της ιεραποστολής στο Σαν Χοσέ το 1827.

Σπρίνγκχιλντ Τζακ: μασκοφόρος εκδικητής

Στη δεκαετία του 1890 η φοβερή αντιμετώπιση του χαρακτήρα Σπρίνγκχιλντ Τζακ ως μασκοφόρου εκδικητή, ίσως σμίλεψε κάποιες πτυχές της ηρωικής εικόνας του Ζορό. Ο Σπρίνγκχιλντ Τζακ απεικονίστηκε ως ευγενής που δημιούργησε ένα φανταχτερό, μασκοφόρο alter ego για την καταπολέμηση της αδικίας, και συχνά επεδείκνυε εξαιρετικές αθλητικές και μαχητικές ικανότητες, συντηρούσε μια κρυμμένη φωλιά και ήταν γνωστό ότι χάραζε το γράμμα "S" σε τοίχους με το ξίφος του.