Ο Άγιος Σώστης: Μια εκκλησία για ένα βασιλιά που έσωσε ο... Θεός!

Είχε μόλις τελειώσει ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 και η επαίσχυντη ήττα ήταν ό,τι χειρότερο για τους Έλληνες.

Ο Άγιος Σώστης: Μια εκκλησία για ένα βασιλιά που έσωσε ο... Θεός!

Ήταν ένα απόγευμα του Φλεβάρη του 1898. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α' και η κόρη του Μαρία επέστρεφαν με τη βασιλική άμαξα από μια βόλτα στο Παλιό Φάληρο. Η άμαξα κυλούσε αργά στην Αθηνών- Φαλήρου, την μετέπειτα λεωφόρο Συγγρού, όταν ξαφνικά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δέχτηκαν πυρά από δύο άντρες που είχαν στήσει ενέδρα. Ο δημοτικός υπάλληλος Γιώργος Καδρίτσης και ο οικοδόμος Ιωάννης Κυριακού ή Γεωργίου άνοιξαν πυρ εναντίον του βασιλιά και της βασιλοκόρης.

Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ είχε το ρεπορτάζ:

«Δεν είχε […] υπερβεί η βασιλική άμαξα, ήρεμα βαδίζουσα, το ήμισυ της οδού, ότε παρά την θέσιν Ανάλατος, ευρισκομένη μεταξύ του πρώτου σταθμού και της μακράς παράγκας της κειμένης επί της μεγάλης οδού και της διακλαδώσεως αυτής, δύο άνδρες φέροντες όπλα Γκρα, και κατερχόμενοι προς το δεξιόν της ανερχομένης αμάξης μέρος, έστησαν αίφνης αποτόμως και λαβόντες στάσιν πυροβολούντος επυροβόλησαν αμφότεροι κατά της βασιλικής αμάξης, ανεπιτυχώς μεν κατ΄ευτυχίαν, κατά του Βασιλέως και της πριγκιπίσσης, επιτυχόντες όμως δια δευτέρας και τρίτης επαναλήψεως των πυροβολισμών των, τον επί του εμπροσθίου μέρους καθήμενον κυνηγόν της Α. Μεγαλειότητος κ. Νέρην».

Η αποτυχημένη απόπειρα προκάλεσε ένα όργιο φημολογίας σ' ένα λαό που κατηγορούσε ανοιχτά το μονάρχη για τους ατυχείς χειρισμούς του στον πρόσφατο πόλεμο. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν πως η απόπειρα ήταν σκηνοθετημένη προκειμένου να προκαλέσει την συμπάθεια του κόσμου στο πρόσωπο του βασιλιά Γεωργίου.

Οι δράστες συνελήφθησαν την επόμενη μέρα και στις 19 Μαρτίου καταδικάστηκαν σε θάνατο, μια ποινή που θεωρήθηκε μάλλον αυστηρή και ο βασιλιάς δεν θέλησε να απαλύνει, ίσως γιατί ήθελε να αποθαρρύνει τα σενάρια περί προσχεδιασμένης απόπειρας. Οι παρ' ολίγον βασιλοκτόνοι εκτελέστηκαν στις φυλακές του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο ξημερώματα της 27ης Απριλίου του 1898. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1902, εγκαινιάστηκε ο ιερός ναός του Αγίου Σώστη στο σημείο της επίθεσης κατά του Γεωργίου Α΄ επί της Λεωφόρου Συγγρού. «Ο Θεός σώζει τον βασιλέα και το Έθνος»!