Πράσινος Μύλος: Το «κρυφό σχολείο» στο οποίο από κάποιους «τα παίρναν ταχτικά»

Ο τραγουδισμένος από τη Μαριώ, Πράσινος Μύλος υπήρξε και ήταν κάτι περισσότερο από μπαρμπουτιέρα. Η Θεσσαλονίκη, ο Βαμβακάρης και οι στίχοι ενός άλλου Μάρκου.

Πράσινος Μύλος: Το «κρυφό σχολείο» στο οποίο από κάποιους «τα παίρναν ταχτικά»

Μες στον πράσινο το μύλο / μου τα παίρναν ταχτικά / μα τους τα ‘χω πάρει πίσω / από μια καλή ζαριά...

Η πρώτη στροφή από το τραγούδι «Πράσινος μύλος» ή «Μες στον πράσινο το μύλο», που έκανε επιτυχία η Θεσσαλονικιά τραγουδίστρια του ρεμπέτικου τραγουδιού Μαρία Κωνσταντινίδου, γνωστή ευρέως ως Μαριώ.

Η Μπάμπης που ήταν Μάρκος

Στο συγκεκριμένο τραγούδι, τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο Μπάμπης Μαρκάκης (1933 - 15 Φεβρουαρίου 2003) τραγουδιστής και συνθέτης, του οποίου το πραγματικό ονοματεπώνυμο ήταν Μάρκος Μπαλτόπουλος. Για μεγάλο χρονικό διάστημα (1973-1985) έζησε στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Βοστόνη με την οικογένειά του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έζησε στα Μετέωρα Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.

Στο άκουσμα του τραγουδιού προκύπτει λογικά το ερώτημα «τι ήταν ο πράσινος μύλος;». Η αναφορά σε «μια καλή ζαριά», παραπέμπει ευθέως σε μπαρμπουτιέρα. Μόνο που δεν είναι αυτή όλη η αλήθεια.

«Τραγούδησε και ο Μάρκος Βαμβακάρης»

Το 2005, η εκπαιδευτικός Ιωάννα Τσολακοπούλου, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, έγραφε για τις Συκιές, το προάστιο της Θεσσαλονίκης στα βορειοανατολικά αυτής, το οποίο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε για τον Πράσινο Μύλο: «Η πιο φημισμένη ταβέρνα της περιοχής, αφού εδώ τραγούδησε και ο Μάρκος Βαμβακάρης. Ξεκίνησε ως καφενείο, αλλά απέκτησε φήμη και στους θιασώτες της πράσινης τσόχας, γνωστό και με τον κωδικό "κρυφό σχολείο"».

Ιδιοκτήτης ήταν ο Παύλος Βουλγαράκης. Βρισκόταν στην οδό Μακεδονομάχων με Ελπίδος στην περιοχή του ΒΑΟ. Ήταν ένα διώροφο κτίριο και έφερε επιγραφή με πράσινο χρώμα «ΕΞΟΧΙΚΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΜΥΛΟΣ». Το πιο πιθανό είναι ότι ο Πράσινος Μύλος έπαψε να λειτουργεί στη δεκαετία του ’70 ενώ το κτήριο δεν διασώζεται.

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Μες στον Πράσινο το Μύλο

μου τα παίρναν ταχτικά,

μα τους τα ‘χω πάρει πίσω

από μια καλή ζαριά (δις)

Μάγκες μου, βάλτε

μπρος πίσω πάτε

να σας τα πάρω

για να ρεφάρω.

Μου τα παίρναν και γυρνούσα

με τα πόδια απ’ τις Συκιές,

και δεν είχα να γουστάρω

στα μπουζούκια δυο πενιές (δις)

Έχω μια μεγάλη ρέντα

κι όλοι οι μάγκες απορούν

και στην τσόχα καραγκιόζη

ψάχνουν άδικα να βρουν.