Ποια είναι η Πακίτα Γκαλιέγο που ακούμε στον «Πεχλιβάνη» του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Μαθαίνουμε ότι είναι «σίγουρη για τον εαυτό της και αρκετά ανεξάρτητη η Πακίτα Γκαλιέγο», στο προοίμιο του τραγουδιού του Θανάση Παπακωνσταντίνου, «Πεχλιβάνης». Ποια είναι όμως;

Ποια είναι η Πακίτα Γκαλιέγο που ακούμε στον «Πεχλιβάνη» του Θανάση Παπακωνσταντίνου

«Φαίνεται σίγουρη για τον εαυτό της και αρκετά ανεξάρτητη η Πακίτα Γκαλιέγο. Ακούστε τί απάντησε όταν τη ρωτήσαμε αν γνώρισε ποτέ το φόβο. Να η απάντηση: «Δεν τον γνώρισα. Και ...μη με ρωτάτε γι' αυτό παρακαλώ. Είμαι ...ευαίσθητη σ' αυτό το θέμα».

Πρόκειται για το προοίμιο του «Πεχλιβάνη» του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά στην Πακίτα Γκαλιέγο οφείλει την ύπαρξή του το συγκεκριμένο τραγούδι.

«Yo amo a Paquita Gallego», δηλαδή «Λατρεύω την Πακίτα Γκαλιέγο», είναι μια ισπανόφωνη σαπουνόπερα από την Κολομβία. Προβλήθηκε στην τηλεόραση το 1998 και το 1999. Σε αντίθεση με τις τυπικές σαπουνόπερες όπου ένα φτωχό κορίτσι γνωρίζει ένα πλούσιο αγόρι, η συγκεκριμένη σειρά είναι ένα θρίλερ με μεταφυσικές προεκτάσεις. Η Πακίτα Γκαλιέγο αποτελεί τον κύριο χαρακτήρα. Γεννήθηκε εν μέσω καταιγίδας, ύστερα από έναν ομαδικό βιασμό και δεν μπορεί να κλάψει γιατί δεν έχει δάκρυα. Καταφέρνει να ξεπερνά τα εμπόδια της ζωής της με την υποστήριξη του πνεύματος του εγγονού της. Την ηρωίδα υποδύεται η κολομβιανή ηθοποιός Cristina Umaña (Κριστίνα Ουμάνια)

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια σαπουνόπερα, η οποία λογικά άφηνε αδιάφορο τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Έως την ημέρα που ο δημιουργός επισκέφθηκε τους γονείς του ενώ αυτοί παρακολουθούσαν στην τηλεόραση αποσβολωμένοι τη σειρά. Τον καλησπέρισαν και συνέχισαν αφοσιωμένοι την παρακολούθηση. Τότε εκείνος… έγραψε: «…Τα μελισσάκια θα γυρνούν, βρε αμάν αμάν/ γύρω απ’ τις πολυθρόνες / και το νερό το κρύσταλλο, βρε αμάν αμάν / θα ρέει απ’ τις οθόνες...».