Καραϊσκάκης: «Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον …»

Έμεινε στην Ιστορία η αθυροστομία του Γεώργιου Καραϊσκάκη με αποδέκτη τον Μαχμούτ Πασά.

Καραϊσκάκης: «Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον …»

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο ηρωικός πολέμαρχος της Επανάστασης ήταν γνωστός για τον αψίκορο χαρακτήρα του και την κοφτερή γλώσσα του, στοιχεία που κληρονόμησε από την καλόγρια μητέρα του.

«Γλώσσα φύσει αχαλίνωτος», σύμφωνα με τον Δ. Αινιάν, ο Καραϊσκάκης ξεχώριζε από τους υπόλοιπους αρχηγούς για τη μνημειώδη αμετροέπειά του. Ο Ιάσονας Χονδρινός σ’ ένα πικάντικο κείμενό του για τον αθυρόστομο Καραϊσκάκη επισημαίνει το κοινό στοιχείο που τον συνδέει, σύμφωνα με τον Μακρυγιάννη, με αγωνιστές όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Ανδρούτσος.

Όλοι αυτοί κάποια στιγμή βρέθηκαν απολογούμενοι μπροστά στην αυτόκλητη «ανώτερη» τάξη της επαναστατημένης Ελλάδας, στοιχείο που τους κατατάσσει αυτόματα στη χορεία των πιο αυθεντικών εκφραστών του «λαϊκού ’21».

Ένας κοινωνικά απόβλητος γιος μιας παραστρατημένης καλόγριας που έγινε διαδοχικά πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη, τσοχαντάρης (σωματοφύλακας) του Αλή πασά, αρματολός στα Άγραφα, αρχιστράτηγος, γενικός αρχηγός, αναζωογονητής του Αγώνα στη Ρούμελη, νικητής του Κιουταχή σε πολλές μάχες και οργανωτής του μεγαλύτερου στρατοπέδου που γνώρισε το 1821, δεν μπορεί παρά να διεκδικεί τις δάφνες του λαϊκού ήρωα. Κι ένας τέτοιος ήρωας χρησιμοποιεί αφειδώς την αργκό της κλεφτουριάς. Δυστυχώς, η αξία του έμελλε να γίνει αισθητή μετά τον θάνατό του.

Έμεινε στην Ιστορία η αθυροστομία του με αποδέκτη τον Μαχμούτ Πασά. Αποτελεί μάλιστα ίσως το πιο χαρακτηριστικό «Μολών λαβέ» που άρθρωσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες κατά των Τούρκων. Το 1823, λοιπόν, ο Τούρκος πασάς έκανε το λάθος να του στείλει την εξής επιστολή.

«Με λέγουν Μαχμούτ Πασιά Σκόδρα. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει, ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».

Κι ο Καραϊσκάκης του απάντησε: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110