Μάτε: Το αγαπημένο τσάι των Τσε Γκεβάρα και Μέσι

Το τσάι μάτε αποτελεί υποκατάστατο του καφέ, βοηθάει στην απώλεια βάρους και είναι το αγαπημένο ρόφημα ποδοσφαιριστών, όπως ο Λιονέλ Μέσι, αλλά και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Μάτε: Το αγαπημένο τσάι των Τσε Γκεβάρα και Μέσι

Σήμερα, το μάτε είναι από τα διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως. Πρόκειται άλλωστε για ένα τσάι που όχι μόνο είναι ένας αντικαταστάτης του καφέ λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε καφεΐνη (ματεΐνη), αλλά και ένα ρόφημα που εμπεριέχει κουλτούρα άρρηκτα συνδεμένη με αρχέγονες παραδόσεις.

Παραδοσιακά το μάτε σερβίρεται με ένα μεταλλικό καλαμάκι (bombilla) με σουρωτήρι, μέσα σε ένα δοχείο από επεξεργασμένη κολοκύθα (guampa) με ζεστό νερό, εμποτισμένο με τα αποξηραμένα φύλλα.

Είναι το εθνικό ποτό της Ουρουγουάης και της Αργεντινής και κοινωνικό έθιμο στην Παραγουάη και σε μερικά σημεία της Χιλής, της Βραζιλίας, της ανατολικής Βολιβίας, του Λίβανου και της Συρίας. Όμως, ειδικά οι Αργεντινοί του έχουν ιδιαίτερη αδυναμία.

Άλλωστε, το μάτε ήταν το αγαπημένο ρόφημα και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες που το επιβεβαιώνουν. Ένας ακόμα Αργεντινός που έχει αδυναμία είναι ο Λιονέλ Μέσι.

Είναι προφανώς οι ευεργετικές του ιδιότητες, τα θρεπτικά του συστατικά και η διέγερση που προκαλεί στον οργανισμό, χωρίς τις παρενέργειες του καφέ, που καθιστούν το μάτε τόσο δημοφιλές ανά τα χρόνια, σε επαναστάτες και ποδοσφαιριστές!