Σοφία Λόρεν: Η «μεγάλη μύτη» αγόρασε το επώνυμο του πατέρα της και πήγε φυλακή

Η ζωή της Σοφία Λόρεν. Η δύσκολη πορεία προς την δόξα, τα μειονεκτήματα που μετέτρεψε σε προτερήματα και η αλγεινή εμπειρία της φυλακής.

Σοφία Λόρεν: Η «μεγάλη μύτη» αγόρασε το επώνυμο του πατέρα της και πήγε φυλακή

Η Σοφία Λόρεν, το Τοτέμ της Ιταλίας στον εικοστό αιώνα, γεννήθηκε σε μαιευτήριο για ανύπαντρες γυναίκες. Η μητέρα της Ρομίλντα Βιλάνι εκδικήθηκε τους γονείς της όταν της έκοψαν τα φτερά και το ταξίδι στην Αμερική που θα της έδινε το εισιτήριο για να παίξει στο σινεμά. Από την εξώγαμη σχέση της με τον οικοδόμο Ρικάρντο Σικολόνε γεννήθηκε η Σοφία και ακολούθησε άλλη μια κόρη τέσσερα χρόνια αργότερα.

Η νόθα Σοφία έχτισε τις πρώτες αναμνήσεις της ζωής της μες την αγριότητα του πολέμου, τις στερήσεις και τον όλεθρο μιας χώρας που πλήρωσε ακριβά το φασιστικό της παραλήρημα. Πείνα, κακουχίες, βομβαρδισμοί, και ύπνος με βάρδια. Το κορίτσι "Οδοντογλυφίδα", όπως ήταν το παρατσούκλι της, η ψηλή και τρομακτικά αδύνατη έφηβη, μεταμορφωνόταν σιγά-σιγά στη χυμώδη σεξοβόμβα που λάτρεψε ο κόσμος.

Στα δεκαπέντε της η Σοφία κέρδισε τον διαγωνισμό ομορφιάς με ένα φόρεμα ραμμένο από τις κουρτίνες του σπιτιού της. Ωστόσο το είδωλο είχε τις ατέλειές του. Στην πρώτη οντισιόν την απέρριψαν ασυζητητί, λέγοντας της πως θα έπρεπε να κάνει κάτι για τη μεγάλη μύτη, το τεράστιο στόμα και τα παραπανίσια κιλά. Η ίδια επένδυσε στα ελαττώματά της αυτά και δικαιώθηκε. Το καλλιτεχνικό επώνυμο Λόρεν της το έδωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας "Africa Under the Seas". Ωστόσο με τα πρώτα της χρήματα η πολλά υποσχόμενη ηθοποιός αγόρασε το επώνυμο του πατέρα της για τη μικρή της αδερφή καταβάλλοντας 1 εκατομμύριο λιρέτες, τουτέστιν 1.500 σημερινά ευρώ.
Ο τροχός της δόξας γύριζε πια για την Σοφία. Στα δεκαεννιά της έγινε η μούσα και η ερωμένη του κινηματογραφικού παραγωγού Κάρλο Πόντι, αλλά για να γίνει η επίσημη γυναίκα του έπρεπε να περιμένει αρκετά ώσπου ο οικογενειάρχης Κάρλο να πάρει διαζύγιο με τις ευλογίες του Βατικανού. Στα χρόνια αυτά η Σοφία χρειάστηκε εκτός των άλλων να απορρίψει τη δελεαστική πρόταση ενός σούπερ-γόη της εποχής, του Κάρι Γκραντ.

Ο Πόντι πήρε το πολυπόθητο διαζύγιο στο Μεξικό αλλά ο γάμος του με την Σοφία δεν αναγνωριζόταν στην Ιταλία και όταν επέστρεψαν στην πατρίδα δεν εμφανίζονταν μαζί μένοντας για μεγάλο διάστημα χωριστά. Στην ουσία η ζωή της παρά την αναμφίβολη επιτυχία δεν υπήρξε ποτέ ανέφελη. Η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ το ταλέντο της, θεωρώντας την ένα "σύμβολο του σεξ" μεσογειακής κοπής. Ωστόσο εκείνη κατάφερε να πάρει το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου στην ταινία του 1960 «Η Ατιμασμένη».

Το 1977 αρχίζει το κυνηγητό από τις Ιταλικές αρχές για το ζευγάρι Λόρεν-Πόντι, για φορολογικές παραβάσεις, για αρχαιοκαπηλεία και λαθρεμπόριο έργων τέχνης. Η περιπέτεια αυτή θα κορυφωθεί με την αλγεινή εμπειρία της φυλακής. Η γυναίκα της Μεσογείου βρέθηκε πίσω από της φυλακής τα σίδερα για δεκαπέντε μέρες, το 1982, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, κατηγορία από την οποία απαλλάχθηκε μόλις το 2013. Την ίδια εποχή εδώ στην Ελλάδα ο Βέγγος αντιμετωπίζοντας τα δικά του προβλήματα με τις ελληνικές αρχές είχε πει το αμίμητο: «Αισθάνθηκα σαν τη Σοφία Λόρεν, όταν την είχαν πιάσει και την είχαν βάλει φυλακή».