Γιατί φυλακίστηκε ο πρώτος καπνιστής στην Ευρώπη;

Ποιος ήταν ο Ροντρίγκο ντε Χέρεθ και γιατί καταδικάστηκε σε φυλάκιση για το κάπνισμα.

Γιατί φυλακίστηκε ο πρώτος καπνιστής στην Ευρώπη;

Πλέον, το κάπνισμα αποτελεί μία ιδιαίτερα διαδεδομένη (και βλαβερή) συνήθεια σε όλον τον κόσμο και ειδικά στη χώρα μας. Γεωγραφικά πάντως το κάπνισμα δεν έχει καμία σχέση με την Γηραιά ήπειρο και τη Δύση, αφού προέρχεται από τους ιθαγενείς λαούς της αμερικανικής ηπείρου. Πώς έφτασε όμως το κάπνισμα την Ευρώπη;

Περί τα 1492, κατά την επιστροφή του Χριστόφορου Κολόμβου στην Ισπανία, ένας ναύτης από το πλήρωμά του έφερε καπνό από την Κούβα. Το όνομά του ήταν Ροντρίγκο ντε Χέρεθ και ήταν ο πρώτος καπνιστής στην Ευρώπη.

Ο ντε Χέρεθ είχε ξεκινήσει να καπνίζει, κατά την διάρκεια των περιπλανήσεών του στο νησί. Ο ναυτικός έτυχε να παρακολουθήσει κάποιους ιθαγενείς του νησιού να ρουφάνε καπνό από κάτι που έκαιγαν μέσα από ένα είδος «τυλιγμένου χαρτιού». Η εικόνα τον εντυπωσίασε τόσο πολύ, που δεν δίστασε να το δοκιμάσει. Τελικά, του άρεσε αρκετά, ώστε να το συνεχίσει και να το φέρει πίσω στην Ισπανία.

Μόνο που όταν έδειξε στην πατρίδα του τη νέα του συνήθεια, δεν την είδαν όλοι με καλό μάτι. Συγκεκριμένα, η διαβόητη Ιερά Εξέταση θορυβήθηκε από το κάπνισμα, όχι φυσικά επειδή ανησυχούσε για την υγεία του, αλλά επειδή το θεώρησε... «σατανικό». Η Εξέταση πίστευε ότι οι καπνοί που εξέπνεε ο ντε Χέρεθ ήταν... προϊόν του Σατανά και με συνοπτικές διαδικασίες τον φυλάκισε!

Ο δύσμοιρος ναυτικός καταδικάστηκε σε τουλάχιστον επτά χρόνια φυλάκιση για το κάπνισμα, ενώ όταν αποφυλακίστηκε διαπίστωσε ότι πλέον η συνήθεια ήταν πλήρως διαδεδομένη και αποδεκτή στην Ισπανία και την Ευρώπη!