Ευτυχία: Τι έκανε στην ταινία η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που δεν το είχε ξανακάνει

Γιατί στην ταινία «Ευτυχία», επιλέχθηκε την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου να ενσαρκώσουν δύο ηθοποιοί, η Κάτια Γκουλιώνη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Ευτυχία: Τι έκανε στην ταινία η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που δεν το είχε ξανακάνει

Η Ευτυχία είναι ελληνική δραματική βιογραφική ταινία του 2019, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Πρωταγωνιστούν η Κάτια Γκουλιώνη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, στιχουργού με πολυτάραχη ζωή και έντονη προσωπικότητα σε διαδοχικά φλάσμπακ κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης για την πρωταγωνίστρια.

Η ιδέα για την ταινία υπήρχε για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, αλλά δεν τελεσφόρησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Όταν το έργο πέρασε στα χέρια του παραγωγού Διονύση Σαμιώτη, εκείνος διάλεξε τον Άγγελο Φραντζή, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει την ταινία Ακίνητο Ποτάμι, για σκηνοθέτη. Ο ίδιος συμφώνησε αφότου διάβασε το σενάριο. Σχετικά με τη χρηματοδότηση, η ταινία έλαβε 250.000€ από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) μέσω επιστροφής επένδυσης (cash rebate), ποσό το οποίο σύμφωνα με τον Διονύση Σαμιώτη έδωσε την απαραίτητη ώθηση για την έναρξη των γυρισμάτων.

Δύο ηθοποιοί

Επιλέχθηκε την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου να ενσαρκώσουν δύο ηθοποιοί, η Κάτια Γκουλιώνη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, καθότι η ταινία κάλυπτε το χρονικό διάστημα από το 1922 μέχρι το θάνατό της. Ο Άγγελος Φραντζής δήλωσε ότι για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα έπειθε η χρήση μίας ηθοποιού.

Για να ταιριάξουν οι ερμηνείες οι δύο ηθοποιοί πραγματοποίησαν μαζί πολλές ώρες μελέτης, πρόβας και αυτοσχεδιασμών, ενώ έπαιζαν η μία τις σκηνές της άλλης. Για τις ανάγκες της ταινίας η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία δεν καπνίζει, κάπνισε άφιλτρα τσιγάρα. Λόγω της δυσκολίας να γυριστεί ταινία εποχής στην Αθήνα, κατασκευάστηκαν κάποια σκηνικά, όπως η γειτονιά στην οποία έμενε η Ευτυχία μετά το διαζύγιό της.