Γιώργος Φούντας: Ο γαλατάς που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

Οι ομοιότητες του Γιώργου Φούντα με τον Σον Κόνερι και ο λόγος που βγήκε εκτός συναγωνισμού για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ.

Γιώργος Φούντας: Ο γαλατάς που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

Αγαπημένο παιδί του Ελληνικού σινεμά, διαμόρφωσε με τις ερμηνείες του από ταινία σε ταινία ένα πρότυπο αγροίκου ανδρισμού χωρίς αναστολές και αβρότητες. Το πρότυπο αυτό συνέχισε να το υποστηρίζει μέχρι την έσχατη παρακμή του αλλά οι κινηματογραφόφιλοι είχαν μείνει στο «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!» σύμβολο μιας εποχής γεμάτης αφέλεια και νταηλίκι.

Ο Γιώργος Φούντας ξεκίνησε την καριέρα του ως γαλατάς βοηθώντας τον πατέρα του στο οικογενειακό γαλατάδικο του Ψυρρή και μοιράζοντας γάλα με το ποδήλατο. Διεκδικεί λοιπόν μια κοινή αφετηρία με τον Σον Κόνερι, που κι αυτός μοίραζε το γάλα στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι ομοιότητες δεν σταματούν εδώ. Ο Φούντας μάθαινε μποξ την ίδια πάνω κάτω εποχή ο Σον Κόνερι επιδόθηκε στο body building ενώ και οι δύο έπαιξαν μπάλα, ο Έλληνας στην ΑΕΚ, ο Σκωτσέζος παραλίγο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η στιβαρή παρουσία του στο «Ποτέ την Κυριακή» δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ξένους παραγωγούς που αναγνώρισαν στον Φούντα τη μαγκιά των ανδρών του Νότου. Είναι η εποχή που ο Σον Κόνερι εγκαταλείπει τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ και φτάνει η πρόταση για ένα δοκιμαστικό στο «σκληρό αγόρι» του ελληνικού κινηματογράφου μέσω της Φίνος Φιλμ.

Κατανοούμε απόλυτα τις αρχικές επιφυλάξεις του Γιώργου Φούντα ο οποίος ωστόσο ανταποκρίθηκε στην πρόκληση αυτή ύστερα από πίεση του Φίνου. Λέγεται μάλιστα ότι έφτασε πολύ κοντά στο άπιαστο όνειρο αλλά η δυσκολία του με τα Αγγλικά τον έβγαλε εκτός συναγωνισμού. Η μικρή αυτή περιπέτεια κολάκεψε περισσότερο το ελληνικό σινεμά και λιγότερο τον ίδιο τον ηθοποιό που συνέχισε να υποδύεται τον σκληρό άντρα α λα ελληνικά, μέχρι τελευταίας πτώσης.