Φελίτσε Ρίβα: Ο πρόεδρος της Μίλαν που χρεοκόπησε 31 εργοστάσια και την κοπάνησε μέσω Ελλάδας (pics)

Ποιος ήταν ο Φελίτσε Ρίβα, ο πρόεδρος της Μίλαν που χρεοκόπησε 31 εργοστάσια και διέφυγε στο εξωτερικό, μέσω Ελλάδας

Φελίτσε Ρίβα: Ο πρόεδρος της Μίλαν που χρεοκόπησε 31 εργοστάσια και την κοπάνησε μέσω Ελλάδας (pics)

Ο 25χρονος Φελίτσε Ρίβα κληρονόμησε από τον πατέρα του Τζούλιο τριάντα ένα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας. Η μητέρα του είχε πεθάνει πριν από πέντε χρόνια και ο πατέρας του ξαφνικά πριν από τον δεύτερο γάμο του.

Η περιουσία της οικογένειας Ρίβα κυμαινόταν μεταξύ 60-200 δισεκατομμυρίων λιρετών. Ο νεαρός Ρίβα ξόδεψε ένα μέρος της σε ιδιωτικά αεροπλάνα και κότερα, πολυτελείς κρουαζιέρες και πολυδάπανα ταξίδια. Στα έξοδά του πρόσθεσε τo 1963 τη Μίλαν.

Ο Ρίβα διαδέχθηκε τον μεγαλοεκδότη Αντρέα Ριτσόλι στην προεδρία της Μίλαν. Την ίδια εποχή στο τιμόνι της Ίντερ βρισκόταν ο «πετρελαιάς» Άντζελο Μοράτι. Η Μίλαν είχε τότε στις τάξεις της, μεγάλους παίκτες, όπως τον Τζιάνι Ριβέρα, Τσέζαρε Μαλντίνι, Ζοζέ Αλταφίνι, Τζιοβάνι Τραπατόνι. Ο Ρίβα έμεινε στην προεδρία για περίπου δύο χρόνια, μέχρι το 1965 όταν ανέλαβε ο Λουίτζι Καράρο.

Στο διάστημα αυτό ο βιομηχανικός όμιλος των εταιριών Ρίβα κατέρρευσε και κήρυξε πτώχευση, έχοντας χρέη 46 δισεκατομμυρίων λιρών. Τα εργοστάσια έκλεισαν και σχεδόν 9.000 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά. Οι εργάτες και οι ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Έφτασαν μέχρι τη Σκάλα του Μιλάνο όπου μοίρασαν φυλλάδια στα οποία έγραφαν: «Η θέση σου είναι στο San Vittore, όχι στη La Scala». Το Σαν Βιτόρε ήταν φυλακή.

Ο Φελίτσε Ρίβα καθόταν στο θεωρείο, δίπλα σε εκείνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και παρακολουθούσε ατάραχος τα φυλλάδια να πέφτουν στο πάτωμα. Χρειάστηκε η παραίνεση των συγγενών του που τον συνόδευαν, για να αποχωρήσει από το θέατρο, πριν οι διαμαρτυρίες φτάσουν να διακόψουν την πρεμιέρα

Όλα αυτά ενώ ο διευθυντής του εργοστασίου Rivarolo Canavese , αυτοκτόνησε για να μην υπογράψει άλλες 1.580 επιστολές απόλυσης. Ο Φελίπε Ρίβα δικάστηκε για δόλια χρεοκοπία και καταχρήσεις σε 6 χρόνια φυλάκιση και το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου 1969, συνελήφθη ενώ έβγαινε από τον κινηματογράφο όπου προβαλλόταν η ταινία «Ημερολόγιο ενός σχιζοφρενούς» - και μεταφέρθηκε στη φυλακή του San Vittore. Όμως γρήγορα το ένταλμα σύλληψης ακυρώθηκε και μετά από περίπου είκοσι ημέρες βγήκε από τη φυλακή.

Καθώς δεν είχαν φροντίσει να του πάρουν το ιταλικό διαβατήριό του έφυγε από τη χώρα και μέσω Παρισιού και Αθήνας κατέληξε στη Βηρυτό. Η «χρυσή διαμονή» στη Βηρυτό, ωστόσο, τέλειωσε το 1982, όταν ξέσπασε ο πόλεμος του Λιβάνου κι αναγκάστηκε να γυρίσει στην Ιταλία. Χάρη σε διάφορες αμνηστευτικές αποφάσεις, κατάφερε να μειώσει την ποινή του σε λίγους μήνες ενώ η λιβανέζικη υπηκοότητά του τον προστάτευε από άλλες διώξεις.

Η υπόθεση για την χρεοκοπία του 1965 δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ, ούτε καν κατά τη διάρκεια της δίκης που έληξε είκοσι έξι χρόνια αργότερα. Εντέλει τον Δεκέμβριο του 1991 η υπόθεση περατώθηκε με την πληρωμή 12 δισεκατομμυρίων υπέρ των τελευταίων πιστωτών.

Άρρωστος για κάποιο χρονικό διάστημα, ο Φελίτσε Ρίβα πέθανε στις 26 Ιουνίου 2017 στο σπίτι του στην ιταλική πόλη Φόρτε ντε Μάρμισε ηλικία 82 ετών