Πάρτι γενεθλίων στον Ντέμη Ρούσσο από τους αεροπειρατές!

Το καλοκαίρι του 1985 ο Ντέμης Ρούσσος έπεσε θύμα αεροπειρατείας ως επιβάτης της πτήσης 847 της TWA από την Αθήνα στη Ρώμη.

Πάρτι γενεθλίων στον Ντέμη Ρούσσο από τους αεροπειρατές!

Όταν το 1973 ο Ντέμης Ρούσσος τραγουδούσε το «Forever and ever» ξεκινούσε το μαγικό ταξίδι στην επιτυχία. Το σινγκλάκι του αυτό έμελλε γρήγορα να ανέβει στην κορυφή πολλών τσαρτ, του βρετανικού συμπεριλαμβανομένου. Ο Αλεξανδρινός τραγουδιστής και μουσικός καταξιώθηκε σύντομα ως ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Ευρώπης, απολαμβάνοντας όσα η δόξα μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο.

Θα θυμούνται κάποιοι ότι το καλοκαίρι του 1985 ο κοσμαγάπητος τραγουδιστής έπεσε θύμα αεροπειρατείας ως επιβάτης της πτήσης 847 της TWA από την Αθήνα στη Ρώμη. Το μοιραίο αεροπλάνο απογειώθηκε από το Ελληνικό στις 14 Ιουνίου 1985 σε μια πτήση προς το άγνωστο που διήρκεσε 17 μέρες − μια πραγματική Οδύσσεια από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο στη λεκάνη της Μεσογείου. Δράστες είναι δύο Λιβανέζοι που ζητούσαν την απελευθέρωση από το Ισραήλ 766 Αράβων κρατουμένων.

Ήταν μια αεροπειρατεία που τα είχε όλα, σκληρές διαπραγματεύσεις, θύματα, σταδιακή απελευθέρωση ομήρων. Ένα τρομοκρατικό χτύπημα που προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο πιλότος του επίμαχου αεροσκάφους λέγεται ότι διατηρούσε την ψυχραιμία του διαβάζοντας επί 17 μέρες τη Βίβλο. Αλλά το πιο απίθανο σε αυτή την ιστορία είναι η συμπεριφορά των αεροπειρατών όταν έμαθαν πως ανάμεσα στους επιβάτες βρισκόταν και ο Ντέμης Ρούσσος.

Οι καταληψίες όχι μόνο δεν αγνόησαν το γεγονός αλλά φρόντισαν να τιμήσουν τον διάσημο όμηρό τους και διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για τα γενέθλιά του. Ο τραγουδιστής ήταν από τους πρώτους που απελευθέρωσαν στη συνέχεια αλλά στους δημοσιογράφους αιτιολόγησε την επίμονη σιωπή του λέγοντας: «Εδώ δεν είναι showbiz, δε δίνω συνέντευξη για κάποιο δίσκο μου… Σκεφτείτε ότι υπάρχουν ακόμη ζωές που κινδυνεύουν».

Η αεροπειρατεία έληξε στις 30 Ιουνίου προκαλώντας μεταξύ των άλλων και πολλά προβλήματα στην τουριστική κίνηση εκείνης της χρονιάς με επαχθείς οικονομικές συνέπειες για τη χώρα μας. Ο Ντέμης Ρούσσος όμως θα θυμόταν έκτοτε πως αυτοί οι σκληροτράχηλοι άντρες τον τίμησαν με τρόπο που κανείς άλλος θαυμαστής του δεν είχε ποτέ φανταστεί.