«Μπλε πολυκατοικία»: Οι διάσημοι ένοικοι από τη Βέμπο έως τον Χορν

Η πολυκατοικία στην οποία έζησαν δεκάδες διάσημοι, επιμελήθηκε το χρώμα της ζωγράφος, στέγασε αντικατασκοπική οργάνωση, προσπάθησε να ανατινάξει ο ΕΛΑΣ και έγινε βιβλίο.

«Μπλε πολυκατοικία»: Οι διάσημοι ένοικοι από τη Βέμπο έως τον Χορν

Σπάνια μια πολυκατοικία αποτελεί σημείο αναφοράς. Αυτό ισχύει για τη «Μπλε πολυκατοικία» στα Εξάρχεια. Ακόμα και μετά από χρόνια που είναι πλέον... λευκή και όχι μπλε. Είναι μια από τις παλαιότερες πολυκατοικίες της Αθήνας και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Κατασκευάστηκε την περίοδο 1932-1933 για λογαριασμό της οικογένειας Αντωνόπουλου από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Παναγιωτάκο (1902 - 1982). Βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους στην περιοχή των Εξαρχείων. Δεσπόζοντας πάνω από το βόρειο τμήμα της πλατείας. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Στρέφη ενώ έχει θέα και προς τον Λυκαβηττό.

Δύο κτίρια, με διαφορετικές εισόδους

Το όνομά της οφείλεται στο αρχικό της μπλε χρώμα που επιμελήθηκε ο γνωστός ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο κτίρια, με διαφορετικές εισόδους, που ενώνονται μεταξύ τους μέσω του δώματος και του φωταγωγού. Στο δώμα παλιότερα υπήρχε εντευκτήριο, το οποίο όμως διαλύθηκε για να φτιαχτούν επτά νέα διαμερίσματα αυξάνοντας έτσι τον αριθμό του σε 39. Στα αρχικά σχέδια του Παναγιωτάκου προβλεπόταν και πισίνα, η οποία τελικώς δεν κατασκευάστηκε. Το έργο αυτό για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του μοντερνισμού της δεκαετίας του '30. Ο γνωστός αρχιτέκτονας και διακοσμητής Λε Κορμπυζιέ δήλωσε για τη μπλε πολυκατοικία ότι «είναι πολύ όμορφη».

Το κτίριο αυτό κατά την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στέγασε την αντικατασκοπική οργάνωση "Μίδας" καθώς και το επιτελείο του αξιωματικού Γιάννη Τσιγάντε. Την εποχή των Δεκεμβριανών, ο ΕΛΑΣ τρεις φορές είχαν αποπειραθεί να ανατινάξει το κτίριο.

Η Βέμπο, ο Χορν, ο Μινωτής, η Παξινού...

Κατά καιρούς στο κτίριο διέμειναν σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι Ρένος Αποστολίδης, Λεωνίδας Κύρκος, Σοφία Βέμπο, Γεώργιος Ρωμανός (πολιτικός), Λιλή Ζωγράφου, Δημήτρης Χορν, Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Κωστής Αντωνόπουλος (επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας), Φρέντυ Γερμανός, Δημήτρης Μυράτ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η κόρη του Ιωάννη Μεταξά κ.ά.

Σήμερα η πολυκατοικία είναι βαμμένη με λευκό χρώμα. Για την ιστορία της μπλε πολυκατοικίας έχει κυκλοφορήσει το ομώνυμο βιβλίο από την ανιψιά του Παναγιωτάκου, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη.

Ταινίες και... «Λόγω Τιμής»

Στη συγκεκριμένη πολυκατοικία έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα της σειράς «Λόγω Τιμής». Υπάρχουν πλάνα της και σε ταινίες στον ελληνικό κινηματογράφο. Μεταξύ των ταινιών, στις οποίες... πρωταγωνιστεί είναι «Ο Ζηλιαρόγατος» με τον Βασίλη Λογοθετίδη και «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» με τους Νίκο Σταυρίδη και Μίμη Φωτόπουλο.