Πετρούπολη: «Οικόπεδον με 50 δραχμάς» - Πώς πήρε το όνομά της από έναν φιλοναζί

Ο εκδότης Πέτρος Α. Γιάνναρος που συμπαθούσε τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, ο γιος του που μοίραζε οικόπεδα και έδωσε το όνομα του πατέρα του στην Πετρούπολη πριν συλληφθεί ως ύποπτος πραξικοπήματος Γερμανόφιλων.

Πετρούπολη: «Οικόπεδον με 50 δραχμάς» - Πώς πήρε το όνομά της από έναν φιλοναζί

Η Πετρούπολη είναι αστική περιοχή και δήμος του Δυτικού Τομέα Αθηνών στην Περιφέρεια Αττικής, αναπτυσσόμενος στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ετυμολογία της ονομασίας της Πετρούπολης. Σύμφωνα με την πρώτη η πόλη έχει πάρει το όνομά της από την πέτρα («πόλη της πέτρας») καθώς το υπέδαφος είναι πετρώδες και στο παρελθόν λειτουργούσαν στην περιοχή αρκετά λατομεία (νταμάρια).

Ριζούπολη: Ποιος ήταν ο τσαγκάρης που της έδωσε το όνομα - Η Βίλα Ακριβή και ο Βενιζέλος

Η επικρατέστερη, όμως, θεωρία είναι ότι πήρε το όνομά της από τον Πέτρο Α. Γιάνναρο, ιδρυτή της αθηναϊκής εφημερίδας «Εσπερινή». Στις αρχές της δεκαετίας του '30, όταν εκδότης της «Εσπερινής» είχε αναλάβει ο γιος του, Αλέξανδρος Γιάνναρος, μέσω της εφημερίδας δίνονταν κουπόνια για την απόκτηση οικοπέδων στην περιοχή που είναι σήμερα η κεντρική και η άνω Πετρούπολη.

Βιβλία, λαχεία του στόλου, ραπτομηχανές και οικόπεδα

Ήταν στις 17 Αυγούστου 1903, όταν ο Πέτρος Γιάνναρος εξέδωσε την «Εσπερινή», εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, η οποία το 1904 έφθασε να πουλά 17.000 φύλλα ημερησίως. Μοίραζε συνεχώς δώρα. Ξεκίνησε με βιβλία, αλλά συνέχισε με λαχεία του Στόλου, ραπτομηχανές και γενικότερα αντικείμενα για το σπίτι.

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου 1933 η εφημερίδα «Εσπερινή» κάνει το μεγάλο κυκλοφοριακό άλμα. Ξεκινά η μεγάλη προσφορά της. Με τριάντα κουπόνια και 50 δραχμές κάθε μήνα, οι αναγνώστες μπορούν να αποκτήσουν οικόπεδο σε μια περιοχή κοντά στα Λιόσια που ονομάζεται «κτήμα Εσπερινής». Εκδότης είχε τότε αναλάβει ο Αλέξανδρος Γιάνναρος, γιος του ιδρυτή της εφημερίδας Πέτρου Α. Γιάνναρου. Για να τιμήσει τον πατέρα του, ονομάζει την περιοχή Πετρούπολη.

Θαυμαστές του Μουσολίνι και το Χίτλερ

Όσον αφορά την οικογένεια Γιάνναρου, πατήρ και υιός υπήρξαν θαυμαστές του Μουσολίνι και το Χίτλερ. Μάλιστα ο Αλέξανδρος Γιάνναρος έκανε αποτυχημένες προσπάθειες να ιδρύσει παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό φορέα ενώ μισούσε τους πρόσφυγες που είχαν έρθει από τη Μικρά Ασία.

Η προσφορά εκτοξεύει την κυκλοφορία της εφημερίδας και ο Γιάνναρος αγοράζει 1.000 επιπλέον οικόπεδα στην περιοχή. Μοιράζονται για 30 κουπόνια και 100 δρχ.. Ένα χρόνο αργότερα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και πουλά τα οικόπεδα στην εταιρεία «Στέγη του Λαού», η οποία με τη σειρά της τα πουλά δύο και τρεις φορές το κάθε οικόπεδο αλλάζοντας τους αριθμούς στα τοπογραφικά. Μια από τις μεγαλύτερες κομπίνες.

Το 1935 η «Εσπερινή» κλείνει, όσοι είχαν κερδίσει οικόπεδα καταφέρνουν να τα πάρουν μετά από δικαστικό αγώνα και ο Αλέξανδρος Γιάνναρος γίνεται στέλεχος της νεολαίας του Μεταξά. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 1940, λίγο πριν τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, συλαμβάνεται από την Ασφάλεια ως ύποπτος πραξικοπήματος Γερμανόφιλων του καθεστώτος...