Η Mafalda που έχασε τον Quino της, γεννήθηκε κατά λάθος και μας γέμισε ατάκες

Γιατί η Mafalda, το δημιούργημα του Quino που πέθανε, είναι κάτι περισσότερο από ένας χαρακτήρας κόμικ.

Η Mafalda που έχασε τον Quino της, γεννήθηκε κατά λάθος και μας γέμισε ατάκες

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο γνωστός Αργεντινός γελοιογράφος Quino, κατά κόσμον Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο δημιουργός της Mafalda. «Ο Quino πέθανε. Όλοι οι καλοί άνθρωποι στη χώρα και.. στον κόσμο θα τον θρηνήσουν», έγραψε ο εκδότης του, Ντάνιελ Ντιβίνσκι, στο Twitter γνωστοποιώντας την είδηση του θανάτου του.

Ο πολυβραβευμένος κομίστας Κίνο, ήταν ο δημιουργός της «Μαφάλντα» και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους της 9ης τέχνης στην ισπανική γλώσσα διεθνώς. Η «Μαφάλντα» υπήρξε κάτι περισσότερο από ένας απλός χαρακτήρας κόμικ. Σίγουρα ήταν ο χαρακτήρας που έκανε διάσημο τον Αργεντινό δημιουργό.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του δημιουργού διαβάζουμε για τη «Μαφάλντα»: «Είναι έξι ετών, αγαπά τους Beatles, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των παιδιών, την ειρήνη... Μισεί τη σούπα (βλέπε «δικαιώματα των παιδιών»), τα όπλα, τον πόλεμο, τον Τζέιμς Μποντ…».

Η καμπάνια που δεν έγινε

Μια ιστορία που μοιάζει να ξεκίνησε... κατά λάθος. Ο Κίνο σχεδίασε τα πρώτα σκίτσα της ηρωίδας του για μία διαφημιστική καμπάνια το 1962. Συγκεκριμένα, έπρεπε να φτιάξει ένα χαρακτήρα για μια διαφήμιση πλυντηρίων και μάλιστα στο όνομα που θα χρησιμοποιούσε έπρεπε να υπάρχουν το M και το A. Ο λόγος ήταν ότι αυτά τα γράμματα υπήρχαν και στα πλυντήρια Mansfield, για τα οποία προοριζόταν η καμπάνια.

Κορονοϊός: Ο Αστερίξ τον ανακάλυψε από το 2017 και τον νίκησε (pics)

Ο όρος έγινε δεκτός από τον Quino, κάπως έτσι προέκυψε η Mafalda, αλλά η καμπάνια δεν έγινε ποτέ. Ο δημιουργός την έβαλε στην άκρη και την επανέφερε για το περιοδικό Primera Plana, το 1964. Ο Αργεντινός έβαλε στα χείλη της Μαφάλντα ορισμένες από τις πιο εμβληματικές ατάκες των σύγχρονων κόμικς. Όπως:

  • Από πού να σπρώξουμε τη χώρα για να πάει μπροστά;
  • Μήπως τελικά αυτή η σύγχρονη ζωή είναι πιο πολύ σύγχρονη και λιγότερο ζωή;
  • Το κακό με τη μεγάλη οικογένεια της ανθρωπότητας είναι ότι όλοι θέλουν να παίξουν το ρόλο του πατέρα.
  • Το χειρότερο είναι ότι η επιδείνωση έχει αρχίσει να χειροτερεύει
  • Η ιστορία της και το επίσημο ντεμπούτο

Η Μαφάλντα θρηνεί πλέον τον χαμό του «πατέρα» της Κίνο. Με την ενήλικη αντίληψη της και την παιδική αφέλεια της, λέει: «Adios Maestro».