Ο Λευκός Οίκος ήταν... γκρι!

Για ποιό λόγο βάφτηκε, από γκρι σε λευκό ο Λευκός Οίκος στις ΗΠΑ και πού βρίσκεται το μυστικό προεδρικό καταφύγιο

Ο Λευκός Οίκος ήταν... γκρι!

Η οικία και ο χώρος εργασίας του Αμερικανού Προέδρου και Αντιπροέδρου ονομάστηκε Λευκός Οίκος από το 1901, λόγω του χρώματος που είχαν οι τοίχοι του εξωτερικού του κτιρίου. Η τοποθεσία για την κατασκευή του επελέγη από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον το 1792 ενώ πρώτος κάτοικός του έγινε ο δεύτερος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Άνταμς μαζί με τη σύζυγό του.

Στην πραγματικότητα, οι τοίχοι είχαν αρχικά και για έναν αιώνα γκρι χρώμα λόγω της πέτρας από την οποία είχαν κατασκευαστεί. Στον πόλεμο του 1812 τα βρετανικά στρατεύματα είχαν βάλει φωτιά στο κτίριο και από τους καπνούς χρειάστηκε αργότερα οι τοίχοι να βαφτούν ξανά, κάτι που έγινε με λευκό χρώμα.

Αρκετές δεκαετίες αργότερα το κτίριο πήρε την ονομασία «Λευκός Οίκος», έχοντας για τους Αμερικανούς διπλή σημασία. Αφενός αποτελεί ενθύμιο της εθνικής κληρονομιάς τους, αφετέρου συμβολίζει τα ιδεώδη και τις αρχές του αμερικανικού Έθνους, ως επίσημη κατοικία του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου της αμερικανικής Ομοσπονδίας. Ο Λευκός Οίκος απεικονίζεται στο αμερικανικό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Φήμες που ουδέποτε έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως αναφέρουν ότι κάτω από το γρασίδι στα νότια του οικοπέδου, βρίσκεται σε βάθος οκτώ με δέκα πατωμάτων το μυστικό προεδρικό καταφύγιο για περιπτώσεις προστασίας σε έκτακτη ανάγκη...