Μπάνιο τον Μάιο, γάμος τον Ιούνιο!

Το έθιμο της ανθοδέσμης που κρατά η νύφη στις γαμήλιες τελετές και από πού προήλθε...

Μπάνιο τον Μάιο, γάμος τον Ιούνιο!

Γάμος χωρίς ανθοδέσμη δεν γίνεται. Όλες οι γυναίκες διαλέγουν επιμελώς τα λουλούδια που θα κρατούν εκείνη την ώρα, σε συνδυασμό και με το νυφικό τους. Όλοι το ξέρουν αυτό. Αυτό, όμως που δεν είναι και τόσο γνωστό είναι από πού προήλθε το έθιμο.

Στα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι παντρεύονταν κατά προτίμηση τον Ιούνιο, γιατί έκαναν το ετήσιο μπάνιο τους το Μάιο! Τον Ιούνιο, λοιπόν, πίστευαν ότι μύριζαν πολύ όμορφα και ήταν πολύ καθαροί.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο γαμπρός δεν... μοσχοβολούσε και τόσο, η νύφη συνήθιζε να κρατά στα χέρια της ένα μπουκέτο με αρωματικά άνθη. Σκοπός της ήταν να εξουδετερώνει την κακοσμία του άντρα που θα στεκόταν δίπλα της κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής!

Με την πάροδο των ετών το έθιμο της ανθοδέσμης διατηρήθηκε σε οποιαδήποτε εποχή γινόταν ο γάμος (ανεξαρτήτως... καθαριότητας του γαμπρού!) και πλέον έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με άλλες... παραλλαγές, όπως ότι η νύφη ρίχνει τα λουλούδια πίσω από την πλάτη της στις ανύπαντρες καλεσμένες και όποια πιάσει το μπουκέτο θα παντρευτεί πρώτη.