1942: Ποιος έσωσε τα οστά του Κολοκοτρώνη που Ιταλοί καραμπινιέρι είχαν σκορπίσει στις λάσπες (pics)

Οι Ιταλοί είχαν πετάξει στις λάσπες τα οστά του Κολοκοτρώνη που διασώθηκαν από έναν 13χρονο μαθητή Γυμνασίου.

1942: Ποιος έσωσε τα οστά του Κολοκοτρώνη που Ιταλοί καραμπινιέρι είχαν σκορπίσει στις λάσπες (pics)

Το 1942 οι Ιταλοί απαγόρευσαν τον εορτασμό της της 25ης Μαρτίου αλλά ο τότε δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Τσουτσάνης τους αγνόησε και έκανε όχι μόνο μεγαλοπρεπή δοξολογία στους Άγιους Ταξιάρχες αλλά και τελετή στο μνημείο πεσόντων.

Τότε ο διοικητής των καραμπινιέρων Φεστούτσι έδωσε εντολή να βεβηλώσουν το μνημείο των πεσόντων. Έτσι πήγαν το βράδυ, το έσπασαν, άνοιξαν την κρύπτη και σκόρπισαν τριγύρω τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που φυλάσσονταν εκεί από το 1930 όταν και είχαν μεταφερθεί από το Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας.

Οι πολίτες που είδαν την καταστροφή έτρεξαν να ειδοποιήσουν τον Δήμαρχο. Αυτός πήρε μαζί του τον 13χρονο γιο του Γιώργο. Είχαν μαζί τους κι ένα άδειο τσουβαλάκι από ζάχαρη. Έβρεχε και είχε ένα πηχτό σκοτάδι. Κάνανε έναν μεγάλο κύκλο για να μη γίνουν αντιληπτοί και τρύπωσαν στο πάρκο.

Κάποτε φτάσανε στη μαρμάρινη βρύση απέναντι από το ηρώο. Ο δήμαρχος εξουθενωμένος σωριάστηκε κάτω. Ο γιος του όρμησε προς το ηρώο, γονάτισε στις λάσπες κι άρχισε να ψαχουλεύει. Κατάφερε να βρει 4-5 οστά που τα έβαλε στο τσουβαλάκι.

Φοβούμενοι μήπως τους πάρει κανένα μάτι πατέρας και γιος γυρίσανε στο σπίτι. Το πρωί που επετράπη πάλι η κυκλοφορία, ο γιος του Δήμαρχου πήγε πάλι στο ηρώο και περιμάζεψε άλλα 3-4 οστά. Ύστερα αγόρασε από ένα κατάστημα μια κλειδαριά και παρήγγειλε δύο καινούργια πορτάκια, όμοια με εκείνα που είχαν καταστρέψει οι Ιταλοί στο οστεοφυλάκιο.

Ο δήμαρχος με τον γιο του έπλυναν και αρωμάτισαν τα οστά του Γέρου και μια μέρα τα μετέφεραν στην κρύπτη που στο μεταξύ είχε επισκευαστεί. Οι Ιταλοί όταν το αντιλήφθηκαν απείλησαν τον δήμαρχο ότι θα τον κρεμάσουν στον πλάτανο στην κεντρική πλατεία, αλλά αυτός δεν φοβήθηκε.

O Γιώργος Τσουτσάνης, ο άνθρωπος που έσωσε με κίνδυνο της ζωής του τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, πέθανε στις 13 Απριλίου 2020. Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή των Βαΐων, σε ηλικία 91 ετών. Δεν πρόλαβε τους εορτασμούς της Τρίπολης για τα διακοσάχρονα της Εθνεγερσίας.