Μαίρη Χρονοπούλου - Το μεγάλο εμπόδιο στην καριέρα της

Λίγο έλειψε να χάσει η Μαίρη Χρονοπούλου το... τρένο της μεγάλης καριέρας στον κόσμο του θεάματος. 

Μαίρη Χρονοπούλου - Το μεγάλο εμπόδιο στην καριέρα της

Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε από μικρή τη φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσει στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Είχε όμως κι έναν «εχθρό» μέσα στο ίδιο της το σπίτι: την μητέρα της, Αικατερίνη Δεσποτοπούλου-Χαϊμαντά, με την οποία είχε μια περίπλοκη σχέση. Την σχέση αυτή η δημοφιλής ηθοποιός είχε περιγράψει σε συνέντευξή της στο Στούντιο 4

Πολύ αυστηρή γυναίκα. Ήταν σημαντική και μορφωμένη γυναίκα. Μου έδωσε πάρα πολλά εφόδια. Μου είχε βάλει πολλές δραστηριότητες στο πρόγραμμά μου. Δεν είχα μία ελεύθερη ώρα στο 24ωρο για να παίξω ως παιδί. Ήμουν 22 ετών με κοτσίδες, ένα άπραγο παιδί που δεν ήξερα τον κόσμο. Δεν χάρηκε καθόλου που ασχολήθηκα με την υποκριτική. Ποτέ δεν ήρθε σε πρεμιέρα. Δεν ήταν καθόλου θεατρομαμά. Έπειτα από πολλές παραστάσεις, ερχόταν σε μία θέση που αγόραζε, χωρίς πρόσκληση, με έβλεπε και έφευγε. Δεν μου είπε ποτέ ένα «συγχαρητήρια» ή «μπράβο». Δεν σχολίαζε.

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαν κομπάρσος στο Χαρούμενο ξεκίνημα του Ντίνου Δημόπουλου το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο Τελευταίο ψέμα του Μιχάλη Κακογιάννη. Από το 1963 και μετά πρωταγωνίστησε σε δεκάδες δραματικές ταινίες της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες, εμφανίστηκε και σε τρία επιτυχημένα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη: Οι θαλασσιές οι χάντρες, Μια κυρία στα μπουζούκια και Γοργόνες και μάγκες.

Την περίοδο 1967-1968 κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών για την καλύτερη πρωταγωνίστρια.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας. Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο, με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη» του Σόμερσετ Μομ και «Ένα καυτό κορίτσι» του Ιάκωβου Καμπανέλη.

( Στοιχεία αντλήθηκαν από την Βικιπαίδεια)



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110