Αυτός ο σπουδαίος κωμικός ήταν επίσης και επιτυχημένος θεατρικός επιχειρηματίας
Δεν συνηθίζεται οι ηθοποιοί, και ειδικά οι κωμικοί να ευημερούν ως θεατρικοί επιχειρηματίες. Ένας πάντως ήταν η εξαίρεση
Το παράδειγμα του Κώστα Χατζηχρήστου και οι καταστροφικές του επχερηματικές επιλογές σε μια καριέρα ηθοποιού τόσο λαμπρή αρκεί για να μας πείσει πως οι μεγάλοι κωμικοί δεν τα κατάφερναν εξίσου καλά ως θεατρικοί επιχειρηματίες.
Υπάρχει ωστόσο ένας κωμικός που τα κατάφερε και δεν είναι άλλος από τον Νίκο Ρίζο. Μικρός το δέμας αλλά γίγας στα οικονομικά ο δημοφιλής κοντός του ελληνικού κινηματογράφου τα πήγε εξαιρετικά ως θεατρικός επιχειρηματίας για 27 συναπτά έτη.
Έκανε ντεμπούτο στο θέατρο «Μετροπόλιταν», στην επιθεώρηση «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, που θεωρείται πλέον κλασική και απέκτησε δικό του θίασο το 1959, ενώ το 1961 δημιούργησε τον θίασο «Βασίλης Αυλωνίτης - Γεωργία Βασιλειάδου - Νίκος Ρίζος», που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μέχρι το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες. Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Άστορ» της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του μέχρι το 1990.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε ο Νίκος Ρίζος διαμόρφωσε και τον χαρακτήρα του εκτός σκηνής. Ήταν λιγομίλητος, αυστηρός, δεν έδινε αέρα, οι συνεργάτες του έλεγαν πως ήταν και ολίγον «σφιχτός» στα οικονομικά αλλά έτσι κατάφερε να πραγματοποιήσει τα πολλά και ποικίλα σχέδια του στο θέατρο.
Στην προσωπική του ζωή ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Έλσα Ρίζου (Ελένη Λαμπροπούλου) με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Κωνσταντίνο.