Ο αγνώριστος Γιουλ Μπρίνερ

'Ενας από τους ωραιότερους άντρες του παγκόσμιου σινεμά σε μια φωτογραφία του 1946

Ο αγνώριστος Γιουλ Μπρίνερ

To 1946 o Γιουλ Μπρίνερ είναι μόλις 26 χρόνων, και από το 1941 έχει καταφύγει στην Αμερική λόγω του πολέμου. Ρωσικής καταγωγής έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Κίνα, γιατί ο πατέρας τους είχε εγκαταλείψει, παρακολουθώντας μαθήματα στη χριστιανική αδελφότητα νέων, Από το 1934 η οικογένεια βρισκόταν στο Παρίσι. Καθόλη τη διάρκεια του πολέμου ο Μπρίνερ είχε αναλάβει χρέη γαλλόφωνου ραδιοφωνικού εκφωνητή και εξαπέλυε προπαγάνδα στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία, για λογαριασμό του γραφείου τύπου και πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το 1946 δεν είναι ακόμα ο γνωστός ηθοποιός θεάτρου και κινηματογράφου που το 1956 θα βραβευθεί με το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία ο Βασιλιάς κι εγώ. Στην ακτινοβολία του μύθου του συνεισφέρουν επίσης οι ερμηνείες του στους Αδερφούς Καραμάζοφ και στο Κι οι επτά ήταν υπέροχοι.

Ο Μπρίνερ εκτός από ηθοποιός πρώτης γραμμής υπήρξε και φωτογράφος, συγγραφέας δύο μυθιστορημάτων και ικανότατος κιθαρίστας και τραγουδιστής. Στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στην Ευρώπη εμφανιζόταν σε παριζιάνικα κέντρα διασκέδασης, με τον Αλιόσα Ντιμίτριεβιτς, όπου έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε τσιγγάνικα τραγούδια. Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια τα τραγούδησε στην ταινία Οι αδελφοί Καραμαζόφ. Το 1967, αυτός και ο Ντιμίτριεβιτς κυκλοφόρησε ένα δίσκο με τίτλο, The Gypsy and I: Yul Brynner Sings Gypsy Songs. Ανάμεσα στις ερωμένες του φιγουράρει και το όνομα της Μάρλεν Ντίντριχ με την οποία είχε μια φλογερή σχέση τη δεκαετία του '50.

Πέθανε το 1985 σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο των πνευμόνων, πληρώνοντας τον εθισμό του από το τσιγάρο. Λίγους μήνες πριν πεθάνει γύρισε ένα διαφημιστικό τρέιλερ κατά του καπνίσματος που θεωρείται ορόσημο στην παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία.