Δαλιανίδης: «Εγώ ξέρω ποιος έφτιαξε την Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Ελληνικό σινεμά χωρίς Αλίκη Βουγιουκλάκη γίνεται;

Δαλιανίδης: «Εγώ ξέρω ποιος έφτιαξε την Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Ο ελληνικός κινηματογράφος, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι συνυφασμένος με κάποια ονόματα, ανάμεσα στα οποία αυτό της Αλίκης Βουγιουκλάκη έχει το μεγαλύτερο εκτόπισμα. Η δημοφιλία ενός ηθοποιού δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το ταλέντο και την αξία του, ειδικά στο σινεμά όπου ο φακός ευνοεί συχνά κατά βούληση ορισμένα πρόσωπα.

Η Βουγιουκλάκη υπήρξε σίγουρα μια από τις ευνοούμενες της μεγάλης οθόνης, έτσι ώστε να λέμε σήμερα ότι το ελληνικό σινεμά χωρίς την Αλίκη θα ήταν ένα άλλο σινεμά. Πώς φτιάχτηκε όμως ο μύθος της εθνικής σταρ;

Ο Δαλιανίδης είχε την απάντηση: «Ρωτήστε εμένα να σας πω ποιος έφτιαξε την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αναρωτηθείτε μόνο τι θα ήταν η Αλίκη, τι θα ήμασταν όλοι μας χωρίς την κωμωδία, χωρίς τον Αλέκο Σακελλάριο. Μου λένε καμιά φορά την Αλίκη, τον τάδε, τον δείνα, τους έφτιαξε ο Φίνος. Υποκλίνομαι στον Φίνο αλλά ένας παραγωγός βάζει τα λεφτά, βάζει το μεράκι, βάζει δεν ξέρω εγώ τι. Το περιεχόμενο όμως, συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν το βάζει ο παραγωγός και ας είναι ο ίδιος ο Θεός. Αλέκος Σακελλάριος, κύριοι. Πίστεψε στην κωμωδία, στη δύναμη του γέλιου, στην φωτεινή πλευρά της ζωής. Κι εμείς πιστέψαμε σ' αυτόν και είδατε πού φτάσαμε τον ελληνικό κινηματογράφο. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε».