Κατερίνα Χέλμη - Η ατάκα της που έγραψε Ιστορία

Λίγες  σχετικά ήταν οι εμφανίσεις της Κατερίνας Χέλμη στον κινηματογράφο αλλά μία από αυτές άφησε εποχή

Κατερίνα Χέλμη -   Η ατάκα της που έγραψε Ιστορία

Η Κατερίνα Χέλμη μπήκε νωρίς στο μαγικό κόσμο του σινεμά, αφού 18 χρονών συμμετείχε στην ταινία Μπαρμπα Γιάννης κανατάς.

Ηθοποιός με αρχαιοελληνική ομορφιά έμεινε μακριά από το σταρ σίστεμ και συνέχιζε να εμφανίζεται σποραδικά στον κινηματογράφο ενώ θήτευε με αγάπη στο θέατρο. Κι ενώ είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως το Έγκλημα στο Κολωνάκι και Νόμος 4000, ο πολύς κόσμος τη θυμάται από τα θρυλικά Κόκκινα Φανάρια στα οποία υποδύεται μια εύθραυστη ιερόδουλη, τη Μαρίνα.

Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη που η Χέλμη δίνει τα ρέστα της με μια ανεξίτηλη και αξέχαστη ατάκα. Είναι η στιγμή που ο «αγαπητικός» της απειλεί για πολλοστή φορά να την εγκαταλείψει κι εκείνη απελπισμένη πέφτει στα πόδια του και εκστομίζει το αμίμητο: «Μη φύγεις Ντορή μου, μη φύγεις, θα φαρμακωθώ».

Τα λόγια αυτά της απόγνωσης έγιναν σύμβολο της γυναικείας χειραγώγησης κι ενός ευαίσθητου ψυχισμού που εκμεταλλεύονται συχνά αγρίως κάποιοι ανάλγητοι άντρες, τζάμπα μάγκες του παλιού καιρού και όχι μόνο.

Η όμορφη Κατερίνα Χέλμη είχε στην πραγματικότητα μια πολύ ισορροπημένη ζωή.

Σύζυγός της ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ίδια ωστόσο δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του 1994 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η Κατερίνα Χέλμη πέθανε προχθές, Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 σε ηλικία 84 ετών.